
Af Knud Abildtrup, [email protected]
De første 50 forsøgstemaer, som frikommunerne får administrativ godkendelse til er ny meldt ud fra Økonomi- og Indenrigsministeret - som en første fase. I nogle af forsøgene kræves der bekendtgørelse - og i andre er der lagt op til en afklarende dialog mellem ministeriet og kommunen.
En del af forsøgene skal foregå i beskæftigelsesregi - hvor der i særlig grad har været fokus på administrative barrierer. F.eks. ønsker Vejle at indføre, at en sagsbehandler, der kender borgeren, også behandler ansøgningen. Flere kommuner vil lempe på reglerne om jobsamtalerne - om de nødvendigvis skal foregå hver tredje måned - og hvordan.
Fire af frikommunerne vil eksperimentere med varighedsbegrænsningen af tilbud om virksomhedspraktik - og ligestille dagpengemodtagere med arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere.
I et forsøg i plejesektoren vil Odsherred indføre længere vagter - for at opnå en mere fleksibel arbejdstilrettelæggele på plejecentre og i hjemmeplejen - hvilket dog ikke kræver specielt grønt lys fra et ministerium, men derimod en ændret overenskomst.
Større klasser
Flere kommuner vil ændre på holdddannelsen i folkeskolen, Fredensborg vil kunne dispensere for maximums-elevtal i klasserne, og Odense vil prøve fælles skoleledelse og skolebestyrelse af på større skoler, end man kan i dag.
Odense vil også afprøve lyskryds, hvor cyklister og eventuelt også fodgængere kan passere krydset i ale retninger på én gang - den sag kræver dog yderligere dialog med ministeriet af hensyn til trafiksikkerheden.
Fredensborg har også fået grønt lys til at give vederlag til næstformænd i politiske udvalg, så længe det foregår inden for de samlede økonomiske rammer, der er for udvalgsvederlag.
Også Fredensborg har ønsket at eksperimentere med sammensætning af skolebestyrelserne - så f.eks. frivilige, bedsteforældre, fagprofessionelle m.v. kan være med.
Se oversigten.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.