Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

FTF: Nye studerende på velfærdsfag må ikke falde fra

Det er godt, at så mange unge vil være eksempelvis lærer, pædagog og sygeplejerske. Nu er det ifølge FTF vigtigt, at de studerende ikke falder fra. Og der skal gøres noget ved ledigheden blandt de nyuddannede, for der er snart brug for dem

Mange unge har i år søgt ind på landets professionshøjskoler for at uddanne sig til lærer, sygeplejerske, pædagog og andre velfærdsfag. Alene professionshøjskolen Metropol har i år fået 5500 ansøgninger via kvote to.

Det er en stigning på 28 procent i forhold til sidste år. Tallene er en god nyhed i FTF, der er hovedorganisation for 450.000 privat og offentligt ansatte. Formanden Bente Sorgenfrey peger på, at den store interesse skal følges op.

- Det er dejligt at så mange søger velfærdsuddannelserne. Det er nu afgørende, at fastholde de unge i uddannelserne. Det kan ske billigt og effektivt ved en hurtig indgriben, hvis en studerende ser ud til at miste interessen.

- Derudover hjælper det med en hurtig opfølgning, når en eksamen ikke er bestået. Endelig ved vi, at en mentorordning, hvor ældre studerende guider nye igennem, virkelig kan hindre frafaldet, siger Bente Sorgenfrey i et nyhedsbrev fra FTF.

Hver tredje af landets studerende tager en professionsuddannelse. Og der er brug for de mange nye medarbejdere i velfærdsfagene. FTF har i en analyse tidligere dokumenteret at der om få år vil mangle flere tusinde sygeplejersker, pædagoger og skolelærere.

Bente Sorgenfrey peger på, at der vil være brug for grupperne om kort tid, selv om ledigheden blandt de nyuddannede er steget. Samtidig er der historier om fyringer rundt om i landet. Det kan ifølge FTF-formanden virker mærkeligt for nogle, at der både er ledighed og samtidig om kort tid bliver brug for netop en lang række FTF'ere. Hun efterlyser derfor en klar prioritering af at holde de unge i de fag, de er uddannede til.

- Vi ved, at der bliver stor mangel om få år. Derfor er det vigtigt, at vi sørger for, at de unge ikke får en oplevelse af, at der ikke er brug for dem, når de nu har taget en uddannelse. Vi har tidligere peget på jobrotation og målrettede løntilskud. Det er gode og effektive redskaber, der virker, siger Bente Sorgenfrey.

Hjælp til unge ledige
Ved et målrettet løntilskud får de ledige nyuddannede noget erfaring. Det samme gælder ved jobrotation, hvor de ledige får prøvet kræfter med faget, mens de erfarne kan få ny inspiration på skolebænken.

I FTF bliver der også holdt øje med, hvor mange ansøgere der kommer ind på drømmeuddannelsen via kvote to.

- Mange meget kompetente studerende har søgt ind via kvote to. Derfor skal vi hele tiden sikre, at kvote to ikke bliver nedprioriteret politisk. Det har vi desværre set tidligere, siger FTF-formanden.

mou