
FREDERICIA: Lillejuleaftens dag modtog landets ni frikommuner et brev fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, hvor hun beskriver 50 temaer, frikommunerne kan tage fat på. Ingen af temaerne stammer fra Fredericia Kommune, der ellers kæmpede hårdt for at opnå frikommunestatus. Og fik den.
Men der er en god grund til, at Fredericia udmærker sig ved sit fravær i ministerens oversigt, forklarer borgmester Thomas Banke til Lokalavisen Budstikkens netavis.
- Vi har valgt at gribe hele frikommune-projektet anderledes an. De andre frikommuner fokuserer på detaljer og paragraffer, hvorimod vores projekt er at vende hele mentaliteten på hovedet. Vi vil væk fra et samfund, hvor en borgers behov og ret til hjælp stiger og stiger og stiger. Vi vil derhen, hvor vi som samfund ser på borgernes styrker - ikke deres svagheder, siger borgmesteren og understreger, at dét tankesæt adskiller sig fra de andre otte frikommuners idéer.
- Vi vil ikke bare have lov at bruge en anden slags ukrudtsmiddel eller se bort fra én eller anden uheldigt formuleret §4 stk 2b i én eller anden lov. Vi vil meget mere end det. Derfor springer vi ikke på projektet ved første lejlighed. Vi venter til vi er helt klar, siger Thomas Banke, der ikke endnu tør sige, hvor lang tid der går, før projekter fra Fredericia vil være at finde på ministeriets liste.
Borgmester Thomas Banke forventer, at Fredericia Kommune snart byder ind med frikommune-projekter. Men han tør ikke sige hvornår.
Liv og energi
Fredericia Kommune har allerede bevist, at den er i stand til at gå nye veje - også inden det otte år lange frikommune-forsøg blev skudt i gang.
- Vores projekt Længst Muligt I Eget Liv har vundet priser og vist en ny indgangsvinkel til ældrepleje. Og vores samarbejde med DONG om ReneScience-projektet har også fået mange til at spærre øjnene op, siger Thomas Banke. ReneScience er et projekt, der skal udvikle biogas-energi fra husholdningsaffald - et projekt, der kan få meget store perspektiver, hvis det lykkes.
Fire gange om året kan frikommunerne sparke ind med emner til ministeriet. Herefter vurderer ministeriet projekterne og godkender de, der ikke konflikter med lovgivningen. Nogle projekter kræver, at der udarbejdes en betænkning, hvilket vil udskyde deres start.
Trods løftet om hurtig sagsbehandling i ministeriet, betyder godkendelsesprocessen, at alle projekter forsinkes en del.
Vejle Kommune har fået godkendt en del af sine frikomune-projekter om blandt andet behandling af sygedagpengesager, førtidspension, sundhed, selvbetjening og meget andet.
På landsplan har ministeriet godkendt 75 projekter indenfor 50 temaer. Yderligere 140 projekter er til vurdering. Flere ventes at komme til i de kommende år.
jos
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.