Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

FOA: Hver anden svigter vigtige opgaver i ældreplejen

Ældre i hele landet må klare sig med færre ansatte til at pleje dem i år i forhold til sidste år. I gennemsnit er der nu fem procent færre medarbejdere pr. borger i ældreplejen i forhold til 2010

For travlt til at hjælpe fru Hansen på toilettet, gentage et spørgsmål for demente hr. Madsen eller holde fru Andersen i hånden, når hun skal dø.

Sådan er virkeligheden ifølge fagforbundet FOA for mange ansatte i ældreplejen i 2011. Det billede tegner en ny undersøgelse blandt FOAs medlemmer.

Næsten hver anden (48 pct.) svarer i undersøgelsen, at der er vigtige opgaver, som de ikke har tid til at løse i hverdagen. 72 pct. svarer, at de har fået mindre tid til omsorg og nærvær.

- Døende ældre, som 'i gamle dage' aldrig lå alene - de kan nu risikere at dø ensomme, siger en medarbejder på et plejehjem i undersøgelsen.

- Generelt får borgere ofte hjælpemidler til inkontinens på i stedet for toiletbesøg, lyder det fra en ansat i hjemmeplejen.

Færre ansatte i 84 af 98 kommuner
Samtidig er der i løbet af det seneste år blevet færre ansatte per ældre i 84 ud af 98 kommuner. Det viser nye beregninger fra FOA på baggrund af tal fra Danmarks Statistik og Det Fælleskommunale Løndatakontor. I gennemsnit er antallet af medarbejdere pr. borger faldet med 5 procent fra 2010 til 2011.

- Vi er på vej til en ældrepleje, som vi ikke kan være bekendt, hverken over for de ældre, eller over for medarbejderne, der ikke har mulighed for at udføre deres arbejde ordentligt, siger formanden for FOAs Social- og Sundhedssektor, Karen Stæhr.

De færre ansatte betyder blandt andet, at de ældre får sjældnere bad og mindre rengøring i dag end for blot to år siden. Næsten syv ud af 10 af FOAs medlemmer fortæller, at de ældre i deres område kun kommer i bad én gang om ugen. For to år siden var det kun hver anden ansat, der måtte nøjes med at bade de ældre en gang om ugen, husker deltagerne i undersøgelsen.

Undersøgelsen blandt FOAs medlemmer er foretaget i perioden fra 27. maj til 7. juni 2011. 766 medarbejdere i ældreplejen har deltaget i undersøgelsen.

mou