
83 millioner kroner. Så stor bliver gevinsten for København, Aarhus, Aalborg og Odense, hvis regeringens forslag til en ny kommunal medfinansiering på sundhedsområdet gennemføres. Det betyder, at over halvdelen af de penge, som regeringens reform flytter rundt mellem kommunerne, tilfalder de fire storbyer.
Det viser Indenrigs- og Sundhedsministeriets foreløbige beregninger over de økonomiske konsekvenser ved lovforslaget.
- Det er selvfølgeligt glædeligt for os, at en lovændring den her gang ser ud til at falde ud til vores fordel. Vi yder en stor indsats med forebyggelse, men det kan ikke forklare det hele, siger Aalborgs rådmand for sundhed og bæredygtig udvikling, Thomas Kastrup-Larsen (S) til Avisen Kommunen.
Aalborgs gevinst er på knap 26 mio. kr. Og Thomas Kastrup-Larsen er udmærket klar over, at det er penge, som andre kommuner må afgive.
- Nogle gange vinder man, når det ændres på tildelingen efter bloktilskuddet, og andre gange taber man. Det er vilkårene i branchen, siger han til Kommunen.
At netop storbyerne vinder på reformen kan også hænge sammen med, at byerne har mange uddannelsesinstitutioner og derfor en stor andel unge borgere.
Den enes brød
I alt vil lovændringen rykke rundt på 160 mio. kr. mellem kommunerne. 22 mio. kommer fra staten i form af øget tilskud og udligning. Men storbyernes samlede gevinst er først og fremmest finansieret af andre kommuner.
Særligt de øvrige kommuner i hovedstadsområdet vil det koste dyrt. De vil samlet tabe næsten 87 mio. kr. Glostrup er den kommune, der rammes hårdest i forhold til størrelsen på kommunens økonomi.
- Vi taber fire mio. på det her. I forvejen skred sidste års budget med ni mio. og næste års ser ud til at kunne skride med otte. Så nu skal jeg ud og finde 12 mio. kr. til næste år. Det er virkelig ikke sjovt, siger Glostrups sundhedschef Henriette Lindberg.
Også Esbjerg, Vejle og Viborg står til at tabe stort på regeringens forslag. KL's holdning er, at en kommende ændring af udligningssystemet skal kompensere for skævvridningerne fra 2013, og det indgår da også i lovforslaget. Men det skaber ikke økonomisk tryghed i Glostrup.
- Vi har ikke den store tiltro til, at det vil kompensere os for vores tab på det her område, siger Henriette Lindberg til Kommunen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.