
Danske Regioner mener, at forebyggelse er en vigtig del af sundhedsvæsenet og samarbejder meget gerne med kommunerne om opgaven. Det samarbejde ser nu ud til at skulle besværliggøres med regeringens nye lovforslag, skriver regionerne i et nyhedsbrev.
Samtidig ændrer lovforslaget ved incitamenter for både kommuner og regioner. For kommunerne betyder forslaget en risiko for større ekstraregninger fremover og dermed mindre budgetsikkerhed. For regionerne harmonerer de ændrede incitamenter ikke med et større fokus på kvalitet frem for meraktivitet.
Grundlæggende er det uklart, hvordan forslaget vil virke ude på afdelingerne: Skal man her fremover skele mere til, hvilken kommune patienterne kommer fra? Skal afdelingerne holde øje med, at de ikke laver flere behandlinger end forudsat, selv om de måtte have mulighed for det? Skal afdelingerne skele til, at der nu bliver højere refusion på visse behandlinger? Eller bør regionerne i stedet forsøge at skærme afdelingerne for ændringerne og forsøge at ignorere de nye incitamenter? Endelig må det understreges, at ønsker man, at regionerne skal styre mod en specifik aktivitesvækst i de enkelte år, er der behov for at etablere bedre styringsredskaber til at gøre dette.
Alt i alt mener regionerne, at regeringens forslag hverken er gennemtænkt eller gennemarbejdet. Det lægger tværtimod gift for samarbejdet mellem kommuner og regioner, og det vil give alt for mange ufrugtbare diskussioner om regningernes størrelse, og hvilke behandlinger der i konkrete tilfælde er gennemført på sygehusene.
I stedet er der brug for mere samarbejde om at udvikle den forebyggende indsats og om at tilrettelægge indsatsen for patienterne, når de ikke opholder sig på sygehusene. Regionerne har som den primære myndighed og hovedbetaler på sundhedsområdet den allerstørste interesse i udviklingen af dette samarbejde.
Kort sagt: Der er ikke brug for mere bøvl og økonomisnak, for større ekstraregninger til kommunerne og mindre fokus på danskernes sundhed. Der er tværtimod brug for en model, der forbedrer samarbejdet om den forebyggende indsats. Det sidste er svært at få øje på i regeringens forslag, lyder det fra Danske Regioner.
mou
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.