Landets kommuner er ved at drukne i bureaukrati, kontrol og regler om dokumentation. Det går ud over indsatsen over for de svageste ældre, og det får nu borgmestre, rådmænd og udvalgsformænd fra landets 6 største byer til at opfordre regeringen til at give kommunerne friheden tilbage på ældreområdet.
Borgmestre, rådmænd og udvalgsformænd fra landets største byer i 6-bysamarbejdet, København, Århus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers, opfordrer nu regeringen til at slække på nogle af de mange krav til dokumentation, kontrol og dobbeltkontrol som lovgivningen i de seneste år har pålagt kommunerne.
Ældreområdet er et af de områder, der er hårdest ramt. En undersøgelse, som regeringen selv står bag sammen med KL, viser, at f.eks. sygeplejersker, der arbejder i plejeboliger kun bruger 36 pct. af arbejdstiden sammen med borgerne. Af den resterende tid går store dele til dokumentation og kontrol til eksempelvis journalføring. Ligesom opfølgning på tilsyn er andet område, der kræver mange ressourcer og rummer et stort potentiale for forbedringer.
Til den nødvendige dokumentation skal Staten, regionerne og kommunerne samarbejde om at oprette et fælles IT system, der kan fungere på tværs af alle instanser.
For at mindske bureaukratiet benytter alle kommunerne sig i denne tid af den såkaldte udfordringsret, der går ud på, at kommunerne kan ansøge regeringen om at slippe for nogle af de unødige regler. Det er dog ikke nok, mener lederne fra de seks byer, der var samlet til et fællesmøde den 14. august i Århus. Der er brug for færre regler her og nu, og det skal gælde for alle landets kommuner.
Det er især to områder, som de seks kommunalpolitikere opfordrer regeringen til at ændre på:
Kommunalt tilsyn og embedslægetilsyn
I dag får alle plejeboliger tre årlige tilsyn - dels ved embedslægen, dels ved det kommunale tilsyn. Det kommunale tilsyn og embedslægetilsynet bør erstattes af et samordnet tilsyn. Den omfattende kontrol, der findes i dag, giver ikke nødvendigvis bedre kvalitet. En samordning vil reducere antallet af tilsynsbesøg, reducere antallet af rapporter, og samtidigt sikre helhed og tværfaglighed i tilsynet, sådan at tilsynet i højere grad vil afspejle virkeligheden i plejeboligerne.
Tilsynet skal være motoren, der driver et fremadrettet udviklings- og læringsperspektiv. Endelig bør fokus i det samordnede tilsyn i højere grad rettes mod kerneopgaverne, nemlig at yde den basale pleje og om-sorg.
Sundhedsstyrelsens krav til dokumentationen i borgernes journaler bør være mindre deltaljeret og desuden målrettes ældreområdet. Sundhedsstyrelsens nuværende regler for dokumentation er for detaljerede og giver ikke de medarbejdere i ældreplejen, som ved hvor skoen trykker, tilstrækkeligt råderum. Reglerne kræver dokumentation langt ud over det, der er nødvendigt, for at sikre en god pleje og omsorg.
Kravene fra de seks borgmestre, rådmænd og udvalgsformænd om mindre bureaukrati på ældreområdet vil nu blive sendt til indenrigs- og socialminister Karen Ellemann, og 6-byerne indgår gerne i en konkret dialog med Staten sådan, at vi kan undgå, at et unødvendigt bu-reaukrati erstatter omsorgen for borgerne.
Sundheds- og omsorgsborgmester Mogens Lønborg, København,
Sundheds- og omsorgsrådmand Dorthe Laustsen, Århus,
Rådmand Peter Rahbæk Juel, Odense,
Rådmand Thomas Kastrup-Larsen, Aalborg,
Udvalgsformand Finn Lambek, Esbjerg,
Udvalgsformand Aage Stenz, Randers.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.