Undersøgelse viser, at offentligt ansatte i langt højere grad end tidligere vil styre lønnen selv.
Når de offentlige overenskomstforhandlinger om kort tid løber af stablen, vil fagforeningerne stå klar med krav om centralt fastsatte lønstigninger.
Men en rundspørge, Agenda har foretaget, viser, at kun 30 procent af de offentligt ansatte mener, at det er fagforeningen, der er bedst til at vurdere, hvad den enkelte skal have i løn. Desuden vil 37 procent af de offentligt ansatte egentligt helst selv forhandle lønnen, og yderligere 26 procent er ikke afvisende over for selv at forhandle, skriver DA's Agenda.
Flemming Ibsen, professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, mener, at tallene dokumenterer, at de offentligt ansatte er klar til en mere individuel løndannelse.
- Der er virkelig sket noget. For ti år siden dokumenterede vi det modsatte, så der er sket et holdningsskifte, siger han.
Næsten ingen offentligt ansatte forhandler i dag deres løn direkte med deres leder. Det er forbeholdt højt placerede chefer.
KTO afviser
Men holdningsskiftet blandt de offentligt ansatte afspejler sig dog ikke i forhandlingsfællesskabet Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO)'s hovedkrav. Topforhandleren Anders Bondo Christensen, der også er formand for Danmarks Lærerforening, afviser at tale om mere individuel løn til de knap 550.000 offentligt ansatte, han forhandler på vegne af.
- Vi har en historisk lille lønramme at arbejde med denne gang, fordi reguleringsordningen trækker os ned. Derfor forsvarer vi medlemmernes købekraft, så godt vi kan, og vi vurderer, at det kan vi ikke så godt ved individuel forhandling, siger han.
Reguleringsordningen regulerer de offentlige lønninger, således at de følger lønudviklingen på det private arbejdsmarked.
Anders Bondo Christensen mener selv, at han er i god overensstemmelse med sine egne medlemmer, lærerne, når det gælder individuel løn.
- Der er en stor medlemsdebat forud for sådanne forhandlinger. Det passer ikke generelt til vores arbejdsstruktur at have individuel løn. Vi har derimod brug for et tæt kollegialt samarbejde på lærerværelset, og det gode samarbejde vil tage skade med individuel løn. Man kan ikke sammenligne os med en privat arbejdsplads, for på en privat arbejdsplads skaber man et overskud og det giver mulighed for en fri og åben løndannelse. Vi har derimod en finansminister, der vogter hver en kroneKommunerne går efter lokal løn.
KL: Gerne mere lokal løn
Michael Ziegler (K), borgmester i Høje-Taastrup og chefforhandler for Kommunernes Landsforening, ser meget gerne, at lokal løn kommer til at fylde mere.
- Lige nu udgør lokal løn godt syv procent af lønsummen, og det tal skal gerne blive noget større, uden at jeg vil lægge mig fast på hvor meget. Vi ønsker, at den lokale løn frigøres for de bindinger og det bureaukrati, der er i dag, f.eks. at visse faggrupper på forhånd er sikret en del af pengene. Og så ønsker vi på længere sigt, at den enkelte selv forhandler sin løn. Det kommer vi ikke igennem med for alle nu til de kommende forhandlinger, men vores første skridt bliver, at visse grupper, f.eks. ledere og akademikere, skal have mulighed for at forhandle løn individuelt.
- Vores egne undersøgelser viser ellers også, at der er kommet flere medarbejdere, der er positive over for lokal løn, end der er negative. Men det er svært at få fagforeningerne med.
- De offentlige arbejdsgivere er dumpet i lønforhandlingssituationen, fordi der er en for stor skævhed i lønudviklingen. Man kan se kommunaldirektøren få en lønstigning på 126 pct. over de sidste 10 år, hvor pædagogmedhjælperen kun har fået 39 pct., siger FOA-formand Dennis Kristensen.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.