Undersøgelse: Odeon løj, men udøvede ikke selvcensur
Foto: Malthe Ivarsson, Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Undersøgelse: Odeon løj, men udøvede ikke selvcensur

En advokatundersøgelse bestilt af Odeon selv, frikender kulturinstitutionen for selvcensur, da man aflyste et arrangement med kinakritisk dansetrup - til gengæld løj man efterfølgende omkring forløbet, konkluderer både advokat og kommunens stadsdirektør.

ODENSE: Det var ikke selvcensur, som fik kulturinstitutionen Odeon i Odense til at aflyse et arrangement med en Kina-kritisk dansetrup. Til gengæld rodede Odeon sig efterfølgende ud i en række selvmodsigende - og urigtige - forklaringer på årsagen til aflysningen.

Det konkluderer Advokatfirmaet Tyge Trier i en undersøgelse, Odeon selv har bestilt om forløbet, som har givet anledning til både lokal og national kritik og mistanke om politisk hensyntagen til Kina.

'Ifølge vores oplysninger, herunder fra gennemførte interviews, som vi har fundet troværdige, er der slet ingen henvendelser modtaget fra udenforstående aktører, herunder ingen henvendelser fra direkte eller indirekte repræsentanter for Kinas interesser,' skriver Tyge Trier i sin konklusion på undersøgelsen ifølge Fyens.dk.

Til gengæld fremhæver undersøgelsen også, at Odeons forklaring om, at besøget blev aflyst på grund af dobbeltbooking, ikke var sand:

'Det må samtidig konkluderes, at kommunikationen angående beslutningen om at afbryde forhandlingerne med teatertruppen Shen Yun har været fejlbehæftet fra Odeons side, hvor vores undersøgelse ikke har kunnet påvise dobbeltbookning,' står der i sammenfatningen.

Stadsdirektør: Kommunen bør ikke foretage sig yderligere
Samme konklusion når Odense Kommunes stadsdirektør, Stefan Birkebjerg, frem til i sin redegørelse, der blandt andet bygger på advokatundersøgelsen og et partnerskabsmøde mellem Odeon og Odense Kommune.

I redegørelsen skriver stadsdirektøren ifølge TV2 Fyn:

'Borgmesterforvaltningen finder det i den forbindelse desuden kritisabelt, at Odeon, på baggrund af en direkte telefonisk forespørgsel fra Odense Kommune som kontraktpart den 21. november 2019, oplyste, at aflysningen af Shen Yun var begrundet i en dobbeltbooking, hvilket nu har vist sig ikke at være korrekt.'

Til gengæld frifinder stadsdirektøren Odeon for selvcensur og indstiller, at kommunen nu lægger sagen død.

'Det er endvidere Borgmesterforvaltningens vurdering, at Odense Kommune ikke skal foretage sig yderligere i anledning af den rejste problemstilling vedrørende det kinesiske show Shen Yun,' skriver stadsdirektøren i sin redegørelse ifølge TV2 Fyn.

Sagen drøftes i byrådet i Odense Kommune på onsdag.

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt