
STEVNS: Kulturminister Uffe Elbæk (R) har netop underskrevet ansøgningen, der skal overbevise FN's organisation for kultur og undervisning, Unesco, om, at den hvide klint på Stevns med 65 millioner år gamle, synlige spor af et gigantisk meteornedslag, er værdig til en plads på listen over verdens unikke kultur- og naturarv.
- Stevns Klint er både kulturhistorisk og naturhistorisk et fantastisk interessant sted. Og det er rigtig vigtigt, at vi fra Danmarks side kommer ud i verden og fremviser vores kultur- og naturskatte. At få Stevns Klint på Unesco-listen vil give den smukke, hvide klint en øget international profil, som kun kan være til gavn for Danmark, siger Uffe Elbæk og uddyber:
- Samtidig har klinten stor forskningsmæssig betydning. Intet andet sted på kloden kan man for eksempel så nemt studere, hvordan et meteornedslag førte til den katastrofe, som udslettede dinosaurerne. Vi skal på alle områder invitere verden indenfor, og at få Stevns Klint på Unesco-listen vil føre til en endnu stærkere international udveksling af viden og oplevelser.
Kulturhistorisk er klinten vigtig - kalken er f.eks. blevet brugt til kendte bygninger som Absalons borg. Men i Unesco-sammenhæng er det klintens geologiske historie, der skal bringe den ind på Unesco-listen: I de tynde lerlag dannet af døde fisk, kan man se 65 millioner år tilbage i tiden.
Fire på listen
Stevns Klint blev i 2010 optaget på den danske tentativliste. Tentativlisten er en slags 'bobleliste' med potentielle kandidater til Unescos verdensarvsliste.
Sidst listen blev revideret modtog Kulturstyrelsen 24 forslag til nye steder heriblandt Stevns Klint. Ni af disse kom på listen.
Danmark og Grønland har i alt fire steder på Unesco-listen: Monumenterne i Jelling, Roskilde Domkirke og Kronborg Slot samt Ilulissat Isfjord.
Siden optagelsen på tentativlisten har Stevns Kommune og Østsjællands Museum i samarbejde med Kulturstyrelsen arbejdet på at kvalificere ansøgningen, så den lever op til de krav, som Unescos verdensarvscenter i Paris stiller, for at en 'bobler' kan komme med i kampen om en plads på den endelige liste. Afgørelsen forventes truffet i 2013.
mou
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.