Af Jørgen Bartholdy
Kommunalreformen har for alvor sat fokus på kommunal ledelse, og det er blevet forstået 'ude i verden'. Internettet bugner med tilbud fra mere eller mindre seriøse konsulenter, og det samme gør bogmarkedet.
I virkeligheden er det nok de færreste ledere, der har tid til at følge ordentligt med i alt hvad der sker på området, men så er det jo godt vi har sommerferien til at indhente det forsømte i.
En central udgivelse for alle, der arbejder med kommunal ledelse, er den antologi DJØF har udgivet under Jacob Torfings kyndige redaktion. 'Ledelse efter kommunalreformen' hedder den, og den beskæftiger sig bredt med det offentliges samspil med dén nye verden, teknologien og udviklingen skaber. Etablerede forestillinger om fagprofessionel ledelse sættes til diskussion, og dynamikken mellem det repræsentative demokrati og brugerønsker blotlægges.
Det er en bog med appel langt ud over lederkredse. Ansatte og især medarbejderrepræsentanter vil sammen med politikere (nye som gamle) læse den med udbytte.
'Genopfindelsen af den offentlige sektor' med Dorthe Pedersen fra CBS som ankermand, tager for så vidt afsæt i den samme diskussion, men den gør det på et akademisk/forskningsmæssigt niveau. Bogen henvender sig især til de (embedsmænd) på topniveau, som er dybest involveret i at få de mange reformer i det offentlige til at fungere efter nye og fremtidige krav.
For de mange kommunale ledere længere nede i hierarkiet er Kurt Klaudi Klausens 'Institutionsledelse - ledere, mellemledere og sjakbajser i det offentlige' en solid vejledning til dem, der skal sikre driften af et offentligt tilbud samtidig med at hjulene skiftes. Der er hjælp til daglige diskussioner og det løbende arbejde, og selvom bogen har et par år på bagen, ligger den ikke død i skuffen længe af gangen.
Endelig skal vi ikke glemme, at det ikke er nok at koge efter andres opskrifter. Hvert køkken må selv udvikle retter, der smager deres særlige kunder. Innovationsledelse er derfor på dagsordenen indenfor alle brancher, og 'Principper for offentlig innovation. Fra best practice til next practice' er et friskt og opmuntrende bud på, hvordan man kan skabe udvikling og innovation. Ikke på trods af de forhindringer vi ofte skal overvinde, men med afsæt i dem.
Disse fire - og mange andre - bøger kan findes på www.bibliotek.dk, hvor de kan bestilles til hjemlån via eget bibliotek.
Vil man følge med i, hvad der sker på dette eller andre områder giver samme bibliotek.dk's emneoversigter god mulighed for det, ligesom sitet understøtter RSS feeds. Er man i tvivl om, hvordan man benytter de mange muligheder i bibliotek.dk, er der altid hjælp at få på det lokale bibliotek.
En anden mulighed for at følge med i udviklingen af det offentlige ledelsesområde er www.vaeksthusforledelse.dk, som er skabt i et samarbejde mellem en lang række foreninger og andre aktører indenfor det offentlige. Også her er der afdelinger for forskellige grupper, og siden er grundig, sober og uomgængelig.
Jørgen Bartholdy, bibliotekschef ved Skanderborg Kommunes Biblioteker.
Links til dknyts anmeldelser af tre af de foreslåede bøger findes her under 'relaterede artikler'.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.