Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

S-SF's 2020-plan: Farvel til magistratsstyret

Skifter regeringsmagten i forbindelse med et kommende folketingsvalg, så er det samtidig slut med magistratsstyret i de større byer København. Odense Aarhus og Aalborg
16. MAJ 2011 14.30

Socialdemokraterne og SF har i dag fremlagt  'Fair løsning 2020'. I planen lægger partierne op til, at fremtidens store kommuner skal være styret af almindeligt flertal og have en enhedsforvaltning. Det fortæller Aarhus' borgmester Nicolai Wammen (S) i en pressemeddelelse.

Målet er et mere gennemsigtigt lokalt demokrati, hvor borgerne tydeligt kan se, hvem der har ansvaret for de beslutninger der træffes. Den nuværende model har været kraftigt kritiseret for at mudre det demokratiske billede i de større byer i Danmark.

Større gennemsigtighed
- En ny styreform vil være et væsentligt bidrag til udviklingen af det lokale demokrati. En model med enhedsforvaltning og en klar placering af det politiske ansvar vil give større gennemsigtighed og et mere levekraftigt lokalt demokrati, siger Nicolai Wammen.

Samtidig er det forventningen, at en ny styreform i de større byer vil kunne frigive ressourcer til kerneopgaven. Det vil ske gennem besparelser på de administrative områder, hvor magistratsstyreformen i dag skaber en lang række dobbeltfunktioner, som i den nye styreform vil kunne fjernes.

- Der er ingen tvivl om, at et opgør med magistratsstyret som vi kender det, vil frigive ressourcer fra administrationen, som i stedet kan bruges til at møde de udfordringer vi står overfor, som stor vækst kommunen. En ny styreform er i mine øjne en væsentlig forudsætning for, at vi i fremtiden kan skabe en endnu mere effektiv kommune, siger rådmand for Børn & Unge Jacob B. Johansen (S).

mou