DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Partier vil finde flere penge til sygeplejersker
To tredjedele af sygeplejerskernes stemme var nej-stemmer.
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Partier vil finde flere penge til sygeplejersker

EL, SF og DF er enige om, at der bør være politisk økonomisk indgriben for at støtte kvindedominerede fag.

Det markante nej fra sygeplejerskerne til et mæglingsforslag indikerer, at det er på tide at gøre op med tjenestemandsreformen fra 1969 og et manglende lønløft af kvindedominerede fag.

Det mener både Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti.

To tredjedele af medlemmerne i Dansk Sygeplejeråd stemte nej til forslaget. Omkring 5.000 sygeplejersker, hvilket svarer til ca. hver tiende sygeplejerske, går i strejke natten til lørdag.

En strejke, som sundhedsordfører Pernille Skipper (EL) har svært ved at se enden på gennem andet end politisk indgriben.

- Det er et politisk skabt problem, som også skal løses politisk. Vi kan ikke blive ved med at gemme os bag den danske model. Det er simpelthen for farligt for vores sundhedssystem og der kommer ikke en løsning ud af det, siger hun.

Håber på løsning uden indgriben

Dog håber og tror både beskæftigelsesordfører for SF Karsten Hønge og ligestillingsordfører for Dansk Folkeparti Liselott Blixt, at strejken kan løses uden politisk indgriben.

Men det politiske ansvar betyder ikke, at forhandlingerne skal overtages politisk, men at der afsættes penge til forhandlingerne, mener Pernille Skipper.

- Hvis der skal flere penge ind på forhandlingsbordet, er vi nødt til at tage politisk ansvar. Vi foreslår, at vi sætter os ned politisk og finder 5 mia. kr., som vi kan putte i en ligelønspulje, så arbejdsmarkedsparterne kan fordele det, siger hun.

Her er både Liselott Blixt (DF) og Karsten Hønge (SF) enige i, at der er nødt til at være en politisk økonomisk indgriben.

Ifølge Liselott Blixt er det vigtigt at der afsættes penge for tiltrække flere mennesker til uddannelser som sygeplejerskeuddannelsen.

Og pengene skal afsættes gennem den komité, som er blevet nedsat til at undersøge lønforholdene, mener hun.

- Lønforholdene skal forbedredes og det kan gøres, hvis vi sikrer, at der afsættes penge til at lønforholdskomiteen bliver del af finanslovsforhandlingerne.

Flere faggrupper

Karsten Hønge understreger, at det ikke vil være fair kun at give økonomisk politisk hjælp til en enkelt faggruppe i det offentlige.

- Vi mener, at der skal tilføres flere penge. Vi er nødt til at løfte kvindefagene. Men det skal gøres på en måde, så alle faggrupperne er med, siger han.

Ritzau