
Med sygeplejerskernes nej til det mæglingsforslag, som forligsmanden fremsatte i forhandlingerne med Dansk Sygeplejeråd og Danske Regioner, ser sidstnævnte ikke mange udveje. Det siger Danske Regioners chefforhandler, Anders Kühnau (S).
- Det er rigtig svært at se, hvordan vi finder en løsning ved forhandlingsbordet. For det har vi forsøgt ved overenskomstforhandlingerne og siden hen i forligsinstitutionen, siger han.
- Vi har fundet løsninger, som Dansk Sygeplejeråd har fundet tilfredsstillende. Men det har medlemmerne altså ikke.
Om det emne siger sygeplejerskeformand Grete Christensen, at hendes "medlemmer er dybt frustrerede over, at der ikke kan findes penge på det her område, når de har kunnet se, at der kan findes penge andre steder".
Hårdt mod hårdt
- Det er, som om at når vi siger det på en pæn og stille måde og inviterer til forhandlinger, så bliver der ikke lyttet til os. Nu er vi nået til et punkt, hvor vi er nødt til at sætte hårdt mod hårdt, siger Grete Christensen, der forgæves havde anbefalet sine medlemmer at stemme ja.
I sidste uge lukkede regeringen og Danske Regioner imidlertid økonomiaftalen for 2022, så der er ikke flere penge på vej.
- Jeg håber, at vi ikke får en lang konflikt. Og når vi er ovre konflikten, så håber jeg, at vi kan få nedsat den komité, der skal se på lønstrukturer. Den komités resultater skal så overgives til arbejdsmarkedets parter. Det er der, vi skal finde løsningerne i fællesskab ved de kommende overenskomstforhandlinger, siger Anders Kühnau.
Regioner håber stadig på lønkomité
Lønkomiteen var en del af det mæglingsforslag, som sygeplejerskerne afviste. Modparten, regionerne, knytter altså stadig forhåbninger til den.
- Lønspørgsmålet fylder rigtigt meget. Og det er vi meget opmærksomme på. For det er helt centralt for at gøre det attraktivt at arbejde i det offentlige, at der er løn, der opfattes som rimelig og retfærdig, siger regionernes chefforhandler.
Med nej'et til mæglingsforslaget står over 5.000 sygeplejersker til at strejke fra på lørdag. Derfor går Danske Regioner nu i gang med at klarlægge, hvordan det vil påvirke sundhedsvæsnet.
- De patienter, der er truet på liv og helbred, de vil ikke blive berørt. Det et vigtigt at sige. De, der bliver ramt, vil være dem, der skal have planlagte operationer, siger Anders Kühnau.
Ritzau / mk
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.