
Rammen for dette års overenskomst er så snæver, at den næsten ikke er til at få øje på, så KL lægger ikke op til forbedringer i 2011. Øverst på listen over nødvendige ændringer står naturligvis at afvikle det 'lønforspring', som de kommunalt ansatte har oparbejdet i 2009 og i 2010.
På en række andre områder ønsker KL at sætte en helt ny dagsorden. Her tænker jeg blandt andet på lokal løn.
Det skriver KL-formand Jan Trøjborg (S) i en leder i nyhedsbrevet 'Nyt fra KL's bestyrelse'. Lederen fortsætter:
Lokal løn er kommet for at blive. Men vi vil ikke længere fra centralt hold afsætte midler til lokal løndannelse. For hvis der ikke afsættes nye midler centralt, skal der heller ikke længere stilles garanti og leveres bureaukratisk dokumentation for udmøntning.
Vi foreslår derfor at afskaffe forlodsfinansieringen, så det i stedet bliver op til kommunerne selv at finde nye midler på budgettet til lokal løn, fx gennem prioriterede bevillinger, besparelser eller effektiviseringer.
Det vil på én gang gøre løndannelsen mere fleksibel og give kommunerne mulighed for at bruge løn strategisk, fx til at prioritere fordelingen af løn mellem medarbejdergrupper efter lokale behov eller til at bruge løn som middel til fx at fremme rekruttering, mere effektive metoder og produktivitet i indsatsen.
Opgør med deltids-kulturen
Jan Trøjborg og KL-bestyrelsen ønsker også et opgør med den deltidskulturen og mulighed for at aftale arbejdstiden med den enkelte - f.eks. 42 timer om ugen. KL-formanden skriver:
Et andet forslag fra debatoplægget går på at give de centrale arbejdstidsregler et eftersyn, blandt andet af hensyn til at øge udbuddet af arbejdskraft. Konkret vil vi gerne udfordre deltidskulturen.
Der ligger fx et stort potentiale for mere arbejdskraft hos de 39 pct. kvinder, som i dag arbejder på deltid i et kommunalt job. Derudover ser vi gerne, at arbejdstiden kan aftales individuelt ved ansættelsen, så det ugentlige timetal fx kan hedde 42 timer og ikke 37 timer, hvis det passer bedre til den enkelte medarbejder.
Disse forslag og andre fra debatoplægget vil vi som nævnt gerne drøfte med kommunerne forud for forhandlingerne. Så KL gennemfører to politiske debatmøder for bl.a. borgmestre og kommunalpolitikere den 27. september i København og den 30. september i Horsens.
Trøjborg opfordrer alle - ikke mindst økonomiudvalgsmedlemmer og kommunaldirektører - til at deltage i møderne, så KL kan få politikernes tilkendegivelser af, hvilke ønsker, der skal prioriteres højest ved de forestående overenskomstforhandlinger.
Som grundlag for drøftelserne har KL samlet sine foreløbige bud på forhandlingstemaer i debatoplægget 'Fælles udfordringer - fælles løsninger'.
mou
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.