
GULDBORGSUND: En intern spareplan på anbringelsesområdet i Guldborgsund Kommune får nu ombudsmanden til i alvorlige vendinger at advare mod risikoen for, at børnenes rettigheder ikke respekteres.
Ombudsmanden har modtaget spareplanen anonymt fra en ansat i kommunen. Det fremgår bl.a. af spareplanen, at kommunen har et mål om at hjemtage 30-40 pct af de børn, der er anbragt i plejefamilier.
Guldborgsund Kommune har forklaret ombudsmanden, at de konkrete sparemål ikke er bindende, og at kommunen vil holde sig inden for lovgivningen. Men ombudsmanden peger alligevel på en række problematiske forhold ved planen og understreger sin alvorlige bekymring i en redegørelse om sagen.
- Jeg har forståelse for, at kommunerne tænker i nye retninger i en trængt økonomisk situation, men det er et ufravigeligt krav, at lovgivningen overholdes. Og Guldborgsund Kommunes spareplan gør mig alvorligt bekymret for, om de allermest udsatte børns rettigheder kommer under pres, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.
Syv trin til at spare
Det fremgår af den anonyme henvendelse, at kommunen har planlagt at gennemføre en 7 trinsproces. Kommunens sagsbehandlere skal starte med at gennemgå alle deres anbringelsessager og inddele dem i tre kategorier - A, B og C. Sagsbehandlerne skal derefter kontakte anbringelsesstederne med henblik på at få nedsat anbringelsesomkostningerne med 10-15 pct. Hvis det ikke lykkes, skal barnet hjemtages til kommunen, eller der skal findes et billigere tilbud til barnet.
Det fremgår endvidere, at formålet med processen er at hjemtage 30-40 pct af de anbragte børn i kategori C (børn hos plejefamilier) og hjemtage eller forkorte 30 pct af anbringelserne i kategori A (børn med behov for særlig kvalificeret indsats på opholdssted eller døgninstitution).
bi
Ombudsmanden har orienteret Ankestyrelsen, Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold samt Folketingets Socialudvalg og Folketingets Retsudvalg om sagen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.