Af Thomas Jensen, dknyt, og Kim Rosenkilde Nielsen, Avisen Kommunen
ODENSE: Avisen Kommunen har dog oplysninger om etiske problemer i Alliance Bernstein, Axa Rosenberg, Danske Invest Engros Europæiske Aktier og Nordea Invest Absolute Return Equities II. Resten har avisen ikke oplysninger om, men ifølge DanWatch vil en gennemgang af dem med stor sandsynlighed afsløre en del etiske problematiske virksomheder.
Efter en artikel i Avisen Kommunen om investeringer i bl.a. klyngebomber og børnearbejde har Odense Kommune netop besluttet sig for at give adgang til oplysninger om investeringer.
- Vi har etiske retningslinjer på området, og vi har intet at skjule. Derfor er det også et enigt økonomiudvalg, der nu ændrer vores hidtidige praksis, siger borgmester Jan Boye (K).
Odense Kommunes politik for etiske investeringer blev skrevet ind i kommunens finansielle strategi i marts måned, efter kommunen i Fyens Stiftstidende var blevet kritiseret for ikke at have nogen politik omkring etiske retningslinjer for deres investeringer.
Således er ordlyden for investeringerne:
'Der investeres ikke i værdipapirer udstedt af selskaber, der overtræder normer for menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljøbeskyttelse, antikorruption eller selskaber, der producerer våben forbudt i henhold til internationale konventioner.'
Kapitalforvalters ansvar
Det er den enkelte kapitalforvalters ansvar, at Odense Kommunes retningslinjer for etik i forbindelse med investeringer bliver fulgt og overholdt.
I sidste uge sagde finans- og regnskabchef i Odense Kommune, Jan Pedersen, følgende til Avisen Kommunen:
- Vores pengeinstitutter konkurrerer indbyrdes på at levere det bedste afkast ud fra sammensætningen af deres
porteføjle. Og hvis vi gik ud og lagde de her porteføljer offentligt frem, så handler det jo netop om de ting, vi på
et EU-udbud har bedt dem om at konkurrere om.
Hensynet til kommunens pengeinstitutters konkurrenceevne vejede tungere end at give borgerne indsigt i, hvilke konkrete virksomheder kommunen investererede, sagde Jan Pedersen i sidste uge.
Økonomiudvalg har godkendt åbenhed
Økonomiudvalget i Odense Kommune har den 4. november 2009 - besluttet, at Odense Kommune fremover som flere andre større kommuner vil være åben omkring kommunens kapitalinvesteringer, skriver Odense Kommune i en pressemeddelse.
I pressemeddelelsen er der dog ingen oplysninger om konkrete firmaer i et vedhæftet PDF-dokument. Der er kun tale om forskellige kapitalforvaltere.
- Vi har ikke tidligere haft praksis for at oplyse om de enkelte kapitalforvalteres konkrete investeringer ud fra en betragtning om, at konkurrencehensynet mellem forvalterne vejede tungere end oplysning om de enkelte investeringer. Men den praksis ændrer vi nu, siger borgmester Jan Boye i pressemeddelelsen.
Beslutningen om åbenhed er truffet efter flere kommuner i sidste uge blev beskyldt for at have investeret i blandt andet klyngebomber og børnearbejde i Avisen Kommuen.
Odense Kommunes investeringsselskaber
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.