Af Kim Rosenkilde Nielsen og Sine Riis Lund, avisen Kommunen
Børnearbejde på en gummiplantage i Liberia, olieforurening i Ecuadors jungle og fremstilling af atomvåben og klyngebomber. Det er nogle af de ting, som kommunale skattekroner er med til at støtte. Det viser en gennemgang af investeringerne i de fem kommuner med flest penge sat i aktier, som organisationen DanWatch har foretaget for avisen Kommunen.
Politisk vrede
Med 400 mio. kr. investeret i aktier er København den største kommunale investor, og små otte millioner kroner af disse er investeret i sortlistede virksomheder. Blandt politikerne i København vækker det vrede at høre, at der er rod med etikken i kommunens investeringer.
- Det er helt uacceptabelt, hvis der er investeringer i børnearbejdskraft eller på andre måder investeringer, som er i strid med vores etiske retningslinjer, siger Bo Asmus Kjeldgaard (SF), børne- og ungeborgmester i København og medlem af kommunens økonomiudvalg.
Samlet set havde landets kommuner i 2008 investeret 3,4 mia. kr. i aktier og obligationer. Og de største investeringer i aktier kommer ud over København fra Odense, Frederiksberg, Slagelse og Esbjerg.
Gennemgangen af de kommunale investeringer afslører, at København har investeret i 11 ud af 29 virksomheder med omfattende etiske problemer.
Billedet for Frederiksberg og Esbjerg tegner sig nogenlunde lige så skidt, mens der blandt Slagelses investeringer også dukker en kontroversiel producent af klyngebomber op.
Uhørt
At produktion af klyngebomber indgår i en kommunes aktieportefølje chokerer de organisationer, der i årevis har arbejdet for et forbud mod det kontroversielle våben.
- Det er fuldstændigt uhørt, at en offentlig instans investerer i produktionen af så barbariske våben. Det skal man straks se at få stoppet, siger Henrik Stubkjær, generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp, til avisen Kommunen
Undersøgelsen viser således, at selv om kommunerne har en klart formuleret politik om at tage etiske hensyn i investeringerne, så kniber det gevaldigt med at leve op til forpligtigelserne i praksis.
Hvorvidt Odense gør det er uvist. Kommunen, som er en af landets største kommunale aktieinvestorer, afviser helt at give konkrete oplysninger om, hvordan kommunen har placeret de omkring 180 mio. kr., den har investeret i aktier.
Eksperter i forhold omkring åbenhed i den offentlige forvaltning har kun hovedrysten tilovers for Odense.
- Det lyder helt vildt, siger Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, om at Odense prioriterer hensynet til sine pengeinstitutters konkurrenceevne højere end åbenhed omkring, hvordan borgernes penge forvaltes i de kommunale investeringer.
Læs mere om kommunernes uetiske investeringer i avisen Kommunen, som udkommer i morgen.
Sådan har de investeret:
København: Forurening: Barrick Gold (minedrift), Chevron (olie), Exxon (olie), Freeport McMoRan (minedrift), Rio Tinto (minedrift)
Våben: Boeing (atomvåben), Honeywell (atomvåben), Norhtrop Grumman (atomvåben/bombefly), United Technologies (atomvåben)
Rettigheder: Bridgestone (børnearbejde), Wal-Mart Stores
(arbejdstagerrettigheder)
Frederiksberg: Forurening: Barrick Gold (minedrift), Chevron (olie), Exxon (olie), Freeport McMoRan (minedrift), Rio Tinto (minedrift)
Våben: Boeing (atomvåben), Honeywell (atomvåben), Norhtrop Grumman (atomvåben/bombefly), United Technologies (atomvåben)
Rettigheder: Bridgestone (børnearbejde), Wal-Mart Stores
(arbejdstagerrettigheder)
Slagelse: Forurening: Chevron (olie), Exxon (Olie), Freeport McMoRan (minedrift), Rio Tinto (minedrift)
Våben: L-3 Communications (klyngebomber), United Technologies (atomvåben)
Rettigheder: Wal-Mart Stores (arbejdstagerrettigheder)
Esbjerg: Forurening: Chevron (olie), Exxon (olie), Rio Tinto (olie)
Våben: United Technologies (atomvåben), BAE Systems (atomvåben)
Rettigheder: Wal-Mart Stores (arbejdstagerrettigheder)
Odense: Forurening: ikke oplyst
Våben: ikke oplyst
Rettigheder: ikke oplyst
Kilde: DanWatch
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.