Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Nu skal atomdepotet diskuteres i Folketinget

Ovenpå mødet med sundhedsministeren om placeringen af slutdepotet for radioaktivt affald satser de fem implicerede borgmestre nu på at få rejst kritikken i Folketinget

Af Lærke Cecilie Lindegård, [email protected]

Fem borgmestre fra henholdsvis Skive, Struer, Kerteminde, Lolland og Bornholm kommuner har i dag holdt møde om placeringen af atomaffaldet fra Forsøgsstation Risø med Sundhedsminister Astrid Krag (SF). Til fælles har kommunerne nemlig, at de er blevet valgt som mulige slutdepoter for affaldet – men ingen af dem ønsker at opbevare det radioaktive affald. Derfor skulle de i dag overbevise ministeren om mulige alternativer.

Men Kertemindes borgmester, Sonja Rasmussen (uden for partierne) var ikke begejstret for ministerens udmeldinger.

- Jeg synes ikke, at mødet var den store succes. Vi gik jo efter det resultat, at et alternativ skulle undersøges, men det ville ministeren ikke, siger Sonja Rasmussen til dknyt.

Heller ikke Lollands borgmester Stig Vestergaard (S) fandt ministeren lydhør:

- Vi understregede, at vi ønsker, at det bliver undersøgt, om der kan findes egnede steder i Europa til affaldet, men ministeren virkede ikke som om, hun var enig, siger Stig Vestergaard.

Sonja Rasmussen understreger dog, at hun er godt tilfreds med, at Astrid Krag til mødet lovede at gøre processen mere transparent, således at borgmestrene fremover får mulighed for at spørge ind til især de tekniske overvejelser, der løbende kommer frem i undersøgelserne af, hvor depotet bedst placeres.

Den lokale kaffeklub inddrages
Både Sonja Rasmussen og Stig Vestergaard forklarer til dknyt, at de fem implicerede borgmestre nu vil koordinere en indsats, hvor de hver især får lokale folketingsmedlemmer til at tage sagen op. Sonja Rasmussen peger på, at hun allerede har talt med både Annette Vilhelmsen (SF) og Jan Johansen (S), der begge har siddet i byrådet i Kerteminde Kommune, og er parate til at rejse diskussionen.

Også Stig Vestergaard vil nu tage fat i 'den lokale kaffeklub', som er navnet på de lollikker, der sidder i Folketinget – Henrik Høgh (V), René Christensen (DF) og Lennart Damsbo-Andersen (S) – og forsøge at få dem til at diskussionen op.

Selvom Stig Vestergaard ikke kender de tre MF'eres holdning til affaldsdepot-placeringen endnu, så mener han nok, at de vil kæmpe for sagen:

- Ellers står de sgu på en gyngende grund, når de skal genvælges, siger han til dknyt.

Alle fem borgmestre er enige om, at en eksportløsning vil være den eneste rigtige.

Sundhedsminister Astrid Krag vil i løbet af sommeren barbere de seks steder ned til to-tre stykker, hvorefter Folketinget skal træffe den endelige beslutning om slutdepotet i form af en anlægslov. Der er afsat en halv milliard kroner til at bygge slutdepotet.

Foto: Flickr