Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Lolland undrer sig - og siger blankt nej til atomaffald

GEUS har udpeget området øst for Rødbyhavn som et af seks områder, der er særligt velegnet til placering af et depot for atomaffald. Lolland Kommune undrer sig over udvælgelsen og afviser på det kraftigste at huse depotet
4. MAJ 2011 14.34

LOLLLAND: - Rapporten peger selv på, at store dele af området allerede er reserveret til den faste forbindelse over Femern Bælt. Derfor er jeg helt uforstående over for, at Rødbyhavn alligevel udpeges som et af de foretrukne områder i den videre planlægning, siger borgmester Stig Vestergaard (S).

Aksen mellem Maribo, Holeby og Rødbyhavn er afgørende for Lolland Kommunes fremtidige udvikling. I disse år flytter virksomheder ind på de store erhvervsarealer, der er udlagt langs motorvejen, og den udvikling ventes at tage til frem mod åbningen af den faste forbindelse.

Lolland Kommunes samlede befolkningstal er faldende, og der er behov for øget bosætning for at skabe bæredygtigt udvikling på længere sigt. Faldet har dog været mindst i de sydøstlige byer, og med bedre infrastruktur til København bliver der bedre muligheder for at bo på Lolland og pendle til Sjælland.

Nu frygter Stig Vestergaard, at kommunen kan skyde en hvid pind efter den udvikling:

- Vil en børnefamilie slå sig ned i nærheden af et atomdepot? Det tror jeg ikke på. Folk vil vælge hele Sydlolland fra - og det er netop den del af kommunen, hvor vi har de bedste udviklingsmuligheder, siger han.

Anlæggelsen af den faste forbindelse vil betyde massive aktiviteter i området de næste mange år. Det drejer sig ikke bare om selve forbindelsen, men også om en udvidelse af jernbaneforbindelsen til to spor og muligvis om produktion af tunnelelementer på sydkysten.

- På nuværende tidspunkt er det umuligt at sige, hvor længe anlægsarbejdet vil vare, og hvor stort et område, der bliver påvirket af det, uddyber Stig Vestergaard.

- Og hvad sker der, hvis Folketinget senere beslutter at bygge en højhastighedsforbindelse mellem København og Tyskland? Depotet risikerer at blokere den fremtidige udvikling på en af de vigtigste trafikforbindelser mellem Danmark og Europa.

mou