
BRØNDBY: Alle institutioner i Brøndby Kommune på nær en enkelt fortsætter med at servere et sundt frokostmåltid til både vuggestuebørn og børnehavebørn.
Ordningen var genstand for meget debat i starten af 2010, da politikerne ikke ville tvinge forældre til at købe den kommunale mad. De foreløbige tilbagemeldinger viser en lav tilslutning til de kommunale frokostordninger, men sådan er det ikke i Brøndby Kommune.
- I Brøndby Kommune har vi hellere villet satse på en succes end undgå en fiasko. Det betyder, at der blev sat fokus på sundhed, dialog og maddannelse. Tilbagemeldingerne fra forældre i dag er, at de oplever deres børn som langt mindre kræsne og med stor lyst og nysgerrighed til at smage mad, som de ikke tidligere har spist, siger børneudvalgsformand Michael Gatten (V).
- Den store tilslutning til den kommunale frokostordning vil være et bidrag til den kommunale sundhedsprofil og vi kan de næste to år udnytte den positive sammenhæng mellem sundhed, trivsel, bevægelse, koncentration og læring til et forsat fokus på gode børnemiljøer, siger han.
Umiddelbart efter lovgivningen om frokostordningen blev vedtaget i Folketinget, gik kommunens Børneudvalg og forældrebestyrelser i dialog om, hvilken ordning man kommunalt skulle arbejde hen imod. Det var et stærkt ønske blandt kommunens forældre, at den ordning, der eksisterede for kommunens vuggestuebørn, skulle udvides til også at omfatte institutionens børnehavebørn.
Derfor besluttede kommunalbestyrelsen, at frokosten skulle tilberedes på den enkelte institution af kommunalt ansat køkkenpersonale, samt at forældrebestyrelsen skulle tage stilling til en lokal udmøntning inden for den kommunale ramme - en ekstern levering blev altså fravalgt.
Da kommunens frokostordning havde fungeret i 14 dage, blev der i Folketinget fremsat forslag om at gøre frokostordningen fleksibel, så forældre kunne vælge frokostordningen fra. Den debat, der blev rejst, gav udfordringer i implementeringsfasen, men et engageret personale med ledere tog opgaven på sig.
Det gjaldt et køkkenpersonale, som både producerede frokost og gennemførte efteruddannelse, og et pædagogiske personale som har kunnet se frokostordningen i et sundheds- og fore-byggelsesperspektiv. Og det har givet frokostordningen vind i sejlene i Brøndby Kommune.
mou
Fakta om frokostordning i Brøndby Kommune:
Der er 26 institutioner i Brøndby Kommune, kun 1 har fravalgt frokostordningen.
Brøndby Kommune indførte i 2009 frokostordning for alle kommunens 1800 vuggestue- og børnehavebørn.
Inden 31. december 2010 skulle forældrebestyrelserne beslutte, om de vil være med i den kommunale frokostordning.
Frokostordningen kommer til at koste 595 kroner om måneden for vuggestuebørn og 495 for børnehave-børn. Fra 2010 til 2011 vil den samlede institutionstakst for en vuggestueplads inklusiv frokost bliver reduceret med 30 kroner om måneden, mens en børnehaveplads inklusiv frokost kommer til at koste 34 kroner mere om måneden.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.