
LOLLAND: Eksperter retter kritik mod Lolland Kommune for ikke at have taget nok ansvar for de børn, der befinder sig i den evangelisk-lutherske frikirke Faderhuset. Kritikken lyder, at kommunen ikke har advaret de tjekkiske myndigheder tilstrækkeligt i forhold til anklagerne mod sekten.
- Man har undladt at tage ansvar og redde nogle børn. Det oser den her sag af, siger direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl til Jyllands-Posten.
Da Faderhuset i 1990 blev stiftet af ægteparret Knut og Ruth Evensen - nu Kristiansen - var der cirka 40 medlemmer i sekten. Heriblandt var der et ukendt antal børn, som angiveligt blev udsat for djævleuddrivelse, vold og misrøgt. I 2008 modtog Lolland Kommune 44 indberetninger, der beskrev netop disse omstændigheder. Kommunen reagerede på indberetningerne og foretog sig de nødvendige procedurer.
I et redegørelsesdokument fra kommunen fra 2008 står der, at "Lolland Kommunes sagsbehandling er fagligt fokuseret på den omsorg og de vilkår, gruppen af børn og unge lever under, og i denne vurdering er familiernes opdragelsesmønstre, normer og værdier samt forhold til frimenigheden ligeledes inddraget og vægtet."
Politiet frikendte dog menigheden, da man ikke fandt beviser, der understøttede indberetningerne.
Haagerbørnekonventionen
Otte år senere flygtede sekt-medlemmerne i nattens mulm og mørke til Tjekkiet - formentligt for at undgå de børneundersøgelser, som kommunen havde planer om at foretage på baggrund af bekymring for børnene.
Ruth Kristiansen begrundede det dog med, at menigheden blev udsat for hetz i de forgangne år. Herefter lå ansvaret hos Lolland, da det ifølge Haagerbørnebeskyttelseskonventions artikel 36 er lovpligtigt at advare de tjekkiske myndigheder, hvis der fortsat er mistanke om mishandling af børnene. Det må man gå ud fra, at der var, siden kommunen kort forinden ville foretage undersøgelser.
I stedet sendte Lolland en liste med adresser og navne på nogle af børnene til myndighederne, oplyser Jyllands-Posten.
Lektor i socialret ved Aarhus Universitet Eva Naur kritiserer også kommunens ageren.
- Jeg har meget svært ved at se, at Lolland Kommune har gjort det godt nok, siger hun til morgenavisen.
Lolland afviser kritik
Kommunaldirektør på Lolland Thomas Knudsen afviser kritikkens grundlag. Han pointerer, at eksperterne ikke har tilstrækkelige oplysninger vedrørende sagen, og at det derfor er uberettiget kritik.
- Det er nemt at fjerndiagnosticere. De har ikke adgang til personfølsomme oplysninger, så de kritiserer jo bare de ting, som pressen har meddelt, siger han.
Han mener tværtimod, at kommunen har handlet korrekt ud fra omstændighederne.
- Der var ikke yderligere oplysninger at give til de tjekkiske myndigheder. De indberetninger vi havde fået, de kom fra tredjeparter - Børns Vilkår fx. Det var nok til, at vi ville foretage undersøgelser, men ikke nok til, at vi ville foretage yderligere foranstaltninger.
Kommunen afviser ikke at skride til handling, såfremt der kommer nye oplysninger i sagen.
- Såfremt der foreligger nye konkrete oplysninger af bekymrende karakter, vil det blive vurderet om betingelserne for henvendelse til udenlandske myndigheder er opfyldt. Er det tilfældet, vil der naturligvis blive taget kontakt, siger Thomas Knudsen.
Oversigt over Faderhusets historie:
- Blev stiftet i 1990 af ægteparret Knut og Ruth Evensen - nu Kristiansen.
- Frem til 1998 var Knut fungerende præst, indtil Ruth tog over.
- I 2001 blev sekten landskendt, efter de købte Ungdomshuset på Jagtvej 69.
- I 2008 købte de Bandholm Hotel på Lolland, hvor de fik 44 indberetninger omhandlende børnene.
- I 2013 solgte de grunden og flyttede til Nordlolland.
- I 2016 flygtede medlemmerne angiveligt til Tjekkiet for at undslippe børneundersøgelser.
- I 2018 er sekten blevet spottet ved en større grund i en tjekkisk skov.
Kilde: TV2
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.