DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Kritiske kommuner får tilført penge

Kritiske kommuner får tilført penge

UDLIGNING I det nuværende oplæg får 31 ud af de 39 udligningskritiske kommuner tilført penge. Men Svendborg er skuffet over regeringens udspil
22. MAR 2012 14.57

Af Sine Riis Lund, [email protected]

Kritikken af udligningssystemet har været hård og vedholdende blandt 39 af landets borgmestre. De gik sammen for at få ændret udligningsordningen for at sikre en vis ensartethed i borgernes service, uanset om de bor i Gedser eller Skagen.

I regeringens fremlagte forslag til justeringer af udligningsordningen vil 31 ud af de 39 kommuner nyde godt af ændringerne. Heriblandt Svendborg. Alligevel er borgmester Curt Sørensen (S) ikke en glad mand.

- Det er jo en understregning af, at den rapport fra Finansieringsudvalget ikke er skarp på det, der for os at se er det vigtigste, og det er netop at få lavet om på de sociale udligningskriterier. Og jeg synes jo, det er en stor skuffelse, at alle 40 (de 40 kommuner blev siden til 39, red.) kommuner ikke tilgodeses, siger Curt Sørensen til dknyt. Han hæfter sig dog ved, at der endnu kun er tale om et forhandlingsoplæg.

Få penge, der flyttes
De 31 kommuner, der får tilført penge udgør næsten halvdelen af alle de kommuner, der får glæde af reformen. I alt 67 kommuner vil nyde godt af regeringens planer. Alligevel ser Curt Sørensen ikke kommunernes samarbejde som en sejr.

- Jeg synes ikke, at man kan tale om en sejr endnu, al den stund det netop er et udspil, og jeg synes jo også, at det er meget få penge, der i virkeligheden flyttes, hvis man kigger isoleret på den, der hedder model 3, siger Curt Sørensen, der henviser til den model, som regeringen selv har valgt at pege på ud af i alt fire mulige modeller.

Otte må hoste op med penge
Otte af de 39 kommuner kommer i det nuværende udspil til at afgive penge. Det går særligt ud over Varde, der ser ud til at skulle af med 18 mio. kr. Men også kommuner som Mariagerfjord og Jammerbugt må punge ud.

De 39 kommuner havde ellers pointeret, at deres fremhævede systemfejl betød, at borgerne i de 39 kommuner skal betale en højere skat end andre borgere, at de samtidig får en lavere service på velfærdsområderne og at investeringer i bygninger, infrastruktur mv. er lavere i deres kommuner.