DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Vestager: - Ingen systemfejl i udligning

Indenrigsministeren, der fornylig har dæmpet forventningerne over for de 39 udlignings-kritiske kommuner, dæmper dem nu endnu mere
20. DEC 2011 15.30

Af Knud Abildtrup

FOLKETINGET:  Der er ingen systemfejl i udligningsordningen, sådan som 'De 39' hævder. Og når der efter nytår skal ses på ordningen, kan der højest blive tale om justeringer.

Det stod klart efter et møde for et par uger siden mellem repræsentanter fra 39 kommuner, der presser på for at få ændret udligningssystemet mellem kommunerne, og indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager (R).

Og i sin skriftlige besvarelse, der nu er kommet på 'De 39's oprindelige henvendelse fra oktober, leverer hun ikke specielt flere lyspunkter til kommunerne, der ellers arbejder på afgørende ændringer af især opgørelsen af de socioøkonomiske udgiftsbehov.

Både under- og overkompenseret

Vestager gør opmærksom på, at Finansieringsudvalget, der i et par år har arbejdet på sagen, også beskæftiger sig med det samme udgiftsbehov - men fortrinsvis ser på dem som en helhed. Dermed kritiserer hun 'De 39' for kun at se på de socioøkonomiske sider af sagen, når det gælder fx. det specialiserede socialområde, men ikke tager dem i betragtning på områder som dagpasning, skole og ældre.

Således peger hun på, at 'De 39' meget vel kan være underkompnserede på nogle områder, men til gengæld er overkompenserede på nogle andre.

Vestager noterer sig også, at der ikke i kommissoriet har været lagt op til en decideret udligningsreform. Men 'at genemføre analyser af det kommunale udgiftsbehov med henblik på at give regeringen et grundlag for at vurdere behovet for justeringer af denne del af udligningssystemet.'

Så skulle de forventninger vist være dæmpet.

Finansieringsudvalget vil afgive rapport i starten af 2012- og regeringen vil derefter vurdere behovet for justeringer med virkning fra 2013.