DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

De 39: - Justeringer er også nok

Seks borgmestre mødtes i går med indenrigsministeren for at tale om ændringer af udligningen. Optimismen er intakt trods ministeren forsøg på at dæmpe forventningerne
7. DEC 2011 11.17

Af Kim Rosenkilde Nielsen, [email protected]

Der gav genlyd blandt kommunerne, da økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) aflyste en reform af udligningssystemet. En stor del af kommunerne åndede lettet op, mens mange andre var chokerede.

Hvis nogen havde håbet på en stor forkromet reform, så kan de godt tro om igen. Men der kan godt blive tale om justeringer, har ministeren slået fast. Og det vil også være nok til at stille repræsentanterne for de 39 kommuner, der har kæmpet hårdt for at få ændret det de kalder en 'systemfejl' ved udligningen, tilfredse.

- Vi mener, at justeringer er nok, og at det sagtens kan rummes inden for det netto-udligningssystem, som vi har for øjeblikket. Der er bare nogle vægtninge mellem de forskellige kriterier, der skal ændres, siger Middelfarts borgmester Steen Dahlstrøm (S).

Han peger specifikt på, at det demografiske kriterium skal veje tungere, mens det socio-økonomiske skal vægtes lidt lavere.

Svær politisk diskussion
Oven på mødet står det også klart, at udligningsdiskussionen ikke kun er svær mellem kommunerne, men også mellem partierne og deres repræsentanter på Christiansborg. Særligt fordi der er tale om et nulsums-spil, hvor nogen må afgive noget, hvis andre skal have mere.

- Det gør det rigtig svært at diskutere på tværs af partiskel i folketinget og mellem kommunerne. Der kan være nogle konservative folketingsmedlemmer, som er valgt i kommuner, som risikere at miste noget. Og sådan kan det også være blandt socialdemokraterne. Så selv om vi alle sammen er enige om, at det er fagligheden og sagligheden, som skal være bærende, så er der altså mange forskellige indgangsvinkler, når det her skal diskuteres, siger Steen Dahlstrøm.

Udvidet forligskreds
En diskussion som ifølge Steen Dahlstrøm ikke er blevet lettere af, at den forligskredsen fra strukturreformen, VKO, nu også skal favne partierne i den nye regering.

Finansieringsudvalget - der er det embedsmandsudvalg, som undersøger mulighederne for at ændre udligningssystemet - afleverer deres endelige rapport i starten af det nye år. Og så kan den politiske proces gå i gang.
Ifølge økonomiaftalen for 2012 skulle systemet ændres med virkning fra 2013. Men eftersom finansieringsudvalgets rapport allerede er stærkt forsinket er der risiko for, at tidsplanen skrider.

- Finansieringsudvalget skulle jo have været færdig i 2010, og den rapport kommer så først nu her. Og det er jo en udvikling, vi må tage til efterretning, siger Steen Dahlstrøm.