Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Borgmestre: Vestagers udmelding en hån mod kommunerne

AGORA: Indenrigsministerens udmelding om, at justeringer i udligningsreformen må vente, har vakt harme blandt flere borgmestre, der mener, at udmeldingen bryder med aftalen fra i sommer
19. OKT 2011 22.10

Af Camilla Boyhus Madsen [email protected]

Margrethe Vestager (R) har i den forgangne uge måtte stå for skud fra landets borgmestre fordi hun har udtalt, at justeringer af udligningsreformen på nuværende tidspunkt vil være for stor en mundfuld for kommunerne, idet der også i 2010 blev tilføjet en række ændringer.

Det har fået 39 borgmestre til at gå sammen om et åbent brev, hvori de påpeger en rækker mangler ved den nuværende udligningsreform, som de mener der bør rettes op på.

På debatforummet AGORA skriver borgmester i Jammerbugt, Mogens Gade (V), at der i hans optik er tale om et løftebrud i forhold til den aftale som kommunerne indgik med den tidligere regering:

- Der er en klar forventning hos KL og specielt de 39 kommuner, som jeg repræsenterer om, at aftalen fra i sommers mellem KL og regeringen om en social udligning med virkning fra 2013 overholdes.

Grundige analyser

Mogens Gade påpeger, at ønsket om justeringer tager udgangspunkt i grundige analyser, som regeringen bør tage seriøst:

- Grundlaget i form af analyser m.m. er klar, nu kalder situationen på politisk handling - og ikke syltning. Ikke mindst for en regering, som har slået sig op på større lighed må dette emne være oplagt - og det koster ikke penge - der er tale om en mere ligelig fordeling af centrale midler.

Han tilføjer, at udligningsreformens fejl tidligere er forsøgt afhjulpet gennem lappeløsninger, hvilket ikke er tilfredsstillende:

- Konsekvenserne af systemfejlen på den sociale udligning har man gennem årene søgt afhjulpet via tiggerpuljer - særtilskudspuljer.

For stor mundfuld
Allerøds borgmester Erik Lund (K) er enig i, at ændringer i udligningsreformen er helt nødvendige for at opnå en mere retfærdig fordeling mellem kommunerne:

- Margrethe Vestagers udmelding om, at de planlagte justeringer af udligningsreformen på nuværende tidspunkt vil være for stor en mundfuld for regeringen, er en direkte hån imod kommunerne, der i årevis har kæmpet for en mere retfærdig udligning imellem kommuner.

Dansk Folkepartis kommunalordfører, Morten Marinus, mener, at magten har fået de radikale til at glemme deres løfter om at mindske den uretfærdige fordeling og i stedet gemme sig bag argumentet om, at kommunerne ikke er parate til flere ændringer. Han kommer på AGORA med en direkte opfordring til økonomi- og indenrigsministeren:

- Kære Vestager, jeg inviterer dig hermed en tur til Jammerbugten, der kan vi kapere al den retfærdige udligning som du overhovedet kan levere!

Sylter regeringen udligningsreformen? Deltag i debatten her