STRUER / HELSINGØR: Hvor de første ukrainske flygtninge, der kom til landet, fandt husly hos familie og bekendte, begynder de næste nu at blive indkvarteret rundt om i kommunerne, selvom lovgrundlaget endnu ikke er på plads. Den bebudede særlov, der bl.a. betyder, at ukrainerne kan få hjælp uden at søge asyl, fremsættes 14. marts og forventes endelig vedtaget 16. marts.
I Struer Kommune flyttede fx 20 ukrainske flygtninge i weekenden ind i en nedlagt børnehave, og indkvarteringen er sket på kommunalt initiativ i en akut situation, oplyser kommunen ved specialkonsulent Rasmus Drøj til DK Nyt.
- Vi vil prøve at hjælpe dem med papirer, og så er der nogle, som har brug for psykolog eller nogle af børnene, som skal underholdes. Så vi prøver at skaffe dem et almindeligt liv her i Struer Kommune, siger Viktoriia Paschienko, der er herboende ukrainer og fungerer som bindeled til Kommune til TV2 Midtvest.
Helsingør betaler feriehytter
I Helsingør Kommune er en lille gruppe flygtninge blevet indkvarteret i Helsingør Ferieby på kommunens regning, indtil 50 værelser på et nedlagt plejehjem er klar i næste uge, skriver sn.dk.
- Vi er bevidste om, at vi bryder loven, men vi står i en humanitær krise, og vi bliver nødt til at være fleksible. Der er tale om mennesker, som er i krise, siger borgmester Benedikte Kiær (K) til avisen.
I sidste uge efterlyste kommunerne og KL netop lovgivning på omådet, fordi kommunerne for nuværende ikke har hjemmel til at hjælpe ukrainere på turiststatus. Og det er altså den særlov, der er på vej, og som både arbejdsmarkedets parter og et flertal af Folketingets partier støtter.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.