DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Hveranden kommune fører ikke tilsyn

Handicappedes BPA-ordninger er svært styrbart område – og slipper i mange kommuner for det årlige tilsyn
KORT NYT7. JUN 2012 10.23

- Kommunerne river sig i håret over, at de ikke kan kontrollere handicapordningerne. Det er især bureaukratiet, der er svært, idet kommunerne skal give tilskud, men er ikke selv arbejdsgiver, og på den måde ikke kan styre, hvad der foregår, siger konsulent i KL, Rigmor Lond, til Århus Stiftstidende.

Som handicaphjælper er man lønnet af kommunen, men ved hjælp af den såkaldte BPA-ordning fra 2009 er det den handicappede selv, der er arbejdsgiver. Tal fra Servicestyrelsen afslører, at hveranden kommune ikke fører det årlige tilsyn. Dermed er det let for hjælpere at udnytte de dybt afhængige handicappede ved at tage flere vagter end tilladt, fuske med vikartimer og tilgodese deres egne behov.

Også arbejdsforholdene for handicaphjælpere halter. Langt de færreste handicappede arbejdsgivere har nemlig overenskomst. Siden BPA-ordningen trådte i kraft, er en stribe private virksomheder, der varetager arbejdsgiverrollen for den handicappede, dukket op. En stor del er gået konkurs, lige så hurtigt som de er dukket op.

ka