Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Handicaphjælperne bliver kastebold

Efter den nyeste konkurs blandt de private handicaphjælperfirmaer - Activ Handiservice - kræver FOA handling fra ministeren
7. NOV 2011 9.19

FOA ønsker socialministeren griber ind omgående for at sikre, at branchen ikke ender i et klondyke af konkurser og personlige tragedier.

Det er handicaphjælpervirksomheden Activ Handiservice, der nu er erklæret konkurs af Sø- og Handelsretten. For kun fire måneder siden overtog firmaet ellers en længere række arbejdsopgaver fra firmaet HandiHelp, som gik konkurs i sommer efter, at TV-udsendelsen Operation X på TV2 havde afsløret en stribe af uregelmæssigheder i firmaet.

Det er flere hundrede handicaphjælpere, der nu skal have lønnen udbetalt af Lønmodtagernes Garantifond, mens det er de handicappede, der mærker de umiddelbare og personlige konsekvenser af den nyeste konkurs.

- Det er kommunerne, der ifølge serviceloven nu er forpligtet til at hjælpe de handicappede. Det giver akutte og store menneskelige problemer flere steder. Enhver kan i dag se, at både de handicappede og deres hjælpere er kastebolde i et politisk spil, der i bund og grund er uværdigt - og som skyldes, at politikerne glemte at sende penge med, da de vedtog serviceloven, siger forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA.

Han henviser til, at parterne bag overenskomsten for handicaphjælpere efter politisk pres har ændret i overenskomsten, så den svarer nøjagtig til den kommunale overenskomst for hjemmehjælp. Alligevel nægter flere kommuner at følge overenskomsten, angiveligt fordi refusionen fra staten ikke er lige så stor som udgifterne til overenskomsten.

- Det har betydet, at vi har måttet rejse en række faglige sager. Det er fuldstændig uværdigt, at man skal rejse sager på dette grundlag. Staten siger, niveauet skal svare til hjemmehjælpen. Kommunerne siger, at det er der ikke penge til. Staten siger, at det skal være brugerdrevne eller private firmaer, men firma efter firma går konkurs. De handicappede svigtes i den grad. Handicaphjælperne bliver kastebold. Nu må en ny socialminister løse problemet en gang for alle, siger Dennis Kristensen.