
Landsorganisationen Borgerstyret Personlig Assistance - LOBPA - har samlet forslagene i sidste uge og sendt dem til socialminister Benedikte Kiær (K) i en henvendelse:
Kære Benedikte Kiær
Som det vil være dig bekendt, har LOBPA taget initiativ til at samle leverandørerne på BPA-området med henblik på at fremkomme med et fælles bud på, hvordan branchen kan sikre en forsvarlig omgang med de offentlige midler, som branchen forvalter på borgernes vegne.
Vi har i dag afholdt et møde med deltagelse af følgende firmaer:
Pia & Pernilles Handicapservice
Activhandiservice ApS
Handicaphjælp Danmark
Focus People
Handicaphjælpen ApS
Bruger - Hjælper Formidlingen
Danacare
LOBPA
Mødedeltagerne er enige om at fremsende nedenstående katalog af mulige initiativer og løsninger, der efter vores opfattelse kan bidrage til at sikre den fornødne kontrol og tillid til branchens aktører. Vi håber, at kataloget kan indgå i den dialog om udfordringerne på BPA-området, som du nævner i dit brev til satspuljeordførerne, og at BPA-branchen vil blive inddraget heri.
Initiativkataloget ser ud som følger:
* BPA-leverandører skal ved indgåelse af aftaler i den enkelte kommune opfylde samme krav som stilles til fritvalgsleverandører, jf. serviceloven, og herunder forevise serviceattest og erklæring om ikke at have gæld til det offentlige
* BPA-leverandører skal ved opstart i den enkelte kommune kunne mødes med krav om sikkerhedsstillelse for udbetalte tilskud. Hvis kommunen vælger denne løsning, skal omkostningen ved sikkerhedsstillelsen afholdes af kommunen
* Afregninger, der fremsendes til kommunen skal være underskrevet af borgeren og være opstillet på en sådan måde, at borgeren har en reel mulighed for at vurdere og stå inde for, hvad regningen dækker over, herunder
Antal hjælpertimer, antal sygetimer (navn + perioder), andre ydelser, dokumentation for øvrige udgifter, der kan kræves dækket efter regning
* Den årlige interne revision af BPA-leverandøren skal omfatte stikprøvekontrol af rigtigheden af fremsendte afregninger. Stikprøvekontrollens resultat skal fremgå særskilt af revisionsberetningen.
* Kommunens revision kan på et hvilket som helst tidspunkt foretage uanmeldt revision hos en BPA-leverandør og herunder forlange adgang til lønsedler på hjælpere, kontrakter med borgerne og andre bilag på stikprøvebasis.
* Kommunens revision skal være berettiget til at foretage samkøring af hjælpernes cpr-numre i forhold til offentlige registre med henblik på afdækning af sort arbejde.
* Kommunen bør som led i sit tilsyn overveje at bede om indsigt i kontrakter indgået mellem BPA-leverandør og borger.
* Ved gentagen misligholdelse, misbrug, snyd eller anden uorden kan leverandøren udelukkes som leverandør i kommunen. Kommunerne må udveksle informationer om uønskede leverandører.
* Mulighed for voldgift, der kan tage stilling til tvister mellem kommune og leverandør.
Mødedeltagerne drøftede endvidere andre initiativer på BPA-området, som sammen med en konkretisering af ovenstående løsningskatalog vil blive drøftet på et kommende møde ultimo februar.
Med venlig hilsen
Janne Sander
Formand, LOPBA
Foto: http://www.flickr.com/photos/yourdon/with/2771651379/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.