
Af Knud Abildtrup
Brugerforeningen LOBPA, Landsorganisationen Borgerstyret Personlig Assistance, foreslår efter Operation X-afsløringen af HandiHelp, der har overfaktureret flere kommuner for handicaphjælp, mere gennemsigtighed og gerne en egentlig certificering af branchens udbydere.
Formand Janne Sander beskriver, hvordan den danske hjælpeordning med god grund er blevet kaldt en handicappolitisk kronjuvel, som andre lande har kopieret, og bakker op om Danske Handicaporganisationer, der har foreslået større gennemsigtighed på BPA-området, enten som en certificering eller øgede regnskabskrav.
Handicapordfører Anne Baastrup (SF) slår samme toner an og ønsker smuthuller i lovgivningen lukket med det samme. Hun foreslår en certificeringsordning, der kan give kommunerne bedre sikkerhed for, at deres penge bliver brugt rigtigt - og brugerne for den hjælp, de har ret til.
Samtidig ønsker hun, at alle bevillinger til handicappede med BPA skal følge en overenskomst, og virksomheder og foreninger tilsluttet en overenskomst. Det vil gøre det meget lettere og mere gennemskueligt at kontrollere forholdet mellem indtægter og udgifter.
Vi kan ikke opsige kontrakterne
Socialudvalgsformand i Viborg, Mette Nielsen (S) mener, at KL må på banen, og at der må lovgivning til. Netop Viborg opdagede over-faktureringer til Handihelp på 450.000 kr., og Mette Nielsen glæder sig over for dknyt over, at medarbejderne oppdagede svindelen ved at undre sig over de store udbetalinger.
Hun vurderer dog, at området er svært at kontrollere for kommunen, og at loven må ændres:
- Som det er nu, kan vi ikke opsige en kontrakt mellem en bruger og et hjælperfirma, og det er problematisk. Vi burde have samme myndighed som på hjemmehjælpsområdet, hvor vi kan træffe og opsige aftaler med private firmaer. Men nu holder vi øje med HandiHelp, det er helt sikkert.
I kan lave stikprøver
Socialminister Benedikte Kiær (K) har dog ingen planer om at ændre på reglerne, men opfordrer kommunerne til at holde øje med BPA:
- Jeg vil ikke lade enkelte brådne kar ødelægge en god og vigtig ordning, som giver borgere med omfattende handicap mulighed for at leve et selvstændigt liv. Det er rigtig ærgerligt, hvis enkelte virksomheder eller personer udnytter en ordning, der har til formål at sikre borgeren mulighed for at leve et selvstændigt liv.
- Et enkelt firmas tvivlsomme måde at agere på må ikke diktere ny regulering på området. Det er kommunalbestyrelsens generelle pligt at undersøge og følge op på, om de penge, der gives til BPA, går til det rigtige formål. Kommunerne kan følge op igennem deres almindelige tilsynsforpligtelse og ved store afvigelser i de regninger, der kommer, og gennemføre stikprøvekontroller.
- Kommunerne kan med den gældende lovgivning meget mere, end de tror. Og det vil jeg gerne tale med kommunerne om.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.