Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Sidste år så åbningen af Kulturmødet på Mors sådan ud.
Foto: Mads Frost, Ritzau Scanpix

Heller ingen store eller små folkemøder i år

Der er efterhånden mange forskellige folkemøder, men ligesom festivalerne bliver de ikke afholdt som planlagt. Kulturmødet overvejer at skubbe til september eller gøre dele af programmet virtuelt.

Forlængelsen af forsamlingsforbuddet som følge af corona går ikke kun ud over musikkens festivaler og Folkemødet her til sommer. Også forskellige mindre folkemøder som Kulturmødet, Skaldyrsfestival, Kulturfest i Herning, Naturmødet, Madens Folkemøde, Klima Rebild og diverse festuger som for eksempel Esbjerg må tage konsekvensen og sadle om i forhold dette års forårs- og sommerarrangementer.

Bestyrelsen for Kulturmødet, som afholdes på Mors og normalt varer 48 timer, har tre alternative løsninger på bordet: Aflysning, nedskalering til delvis virtuelle begivenheder eller flytning til nye datoer i september.

- Det er på alle måder ærgerligt, at der ikke bliver det Kulturmøde i år, som vi kender. Vi kaster al vores energi ind på at afgøre, hvordan vi så kan gøre det. I denne krisetid, hvor kunst og kultur virkelig har vist, hvor vigtigt det er, at vi har den til at skabe fællesskaber, er vi helt med på, at vi skal finde en form, hvor vi kan præsentere oplevelser tæt på og sætte en kulturdagsorden. Vi skal finde ud af hvordan, siger direktør Trine Bang til Nordjyske.

Skaldyrsfestivalen som også bliver afholdt i Nykøbing Mors har udskudt til næste år og refunderer nu alle billetter. Samtidig har Madmødet, som arrangeres af syv midt- og vestjyske kommuner valgt at udskyde.

- Vores mål med Madmødet er at skabe værdi og på sigt øget forretning på fødevareområdet her i Midt- og Vestjylland. Det handler ikke blot om, at vi ville afholde en folkefest med smagsprøver og tivoli, siger Hans Østergaard (V), borgmester i Ringkøbing-Skjern, der netop har givet formandsposten i Business Region MidtVest videre til Skive-borgmester Peder Chr. Kirkegaard (V).

Ingen kulturindsprøjtninger
Madens Folkemøde og Naturmødet har allerede aflyst for flere uger siden, da begge arrangementer skulle have fundet sted midt i maj.

- Det er vigtigere end nogensinde, at vi forholder os til krisen i vores natur og biodiversitet, så derfor har vi håbet til det sidste. Men med en coronakrise, som forværres dag for dag, giver det ikke længere mening at prøve at samle op mod 30.000 mennesker i Hirtshals, har Naturmødets formand og Hjørring-borgmester Arne Boelt (S) tidligere sagt til Nordjyske.

Blandt de nye arrangementer er Kulturfest Herning, som skulle have løbet af stablen for tredje gang. Her skulle der have været sangfællesskaber, kreative workshops i kommunens børnehaver, kulturgrill, koncerter og meget mere:

- Vi havde allesammen set frem til denne fejring, men har også stor forståelse for, at det er det rigtige at aflyse festen i år. Kommunens borgere kommer til at gå glip af et boost kultur i uge 24, men jeg ved, at kulturlivet står på spring for at komme i gang igen, siger Johs Poulsen (R), formand for kultur- og fritidsudvalget i Herning.

Også idrætsfestivalen Special Olympics, Danmarks største sportsbegivenhed for idrætsudøvere med udviklingshandicap, har valgt at sætte en ny dato næste år.

- Det har været en prioritet for os hurtigt at kunne melde en ny dato ud. Valget er faldet på den sidste weekend i maj, fordi det giver os samme gode vilkår for at udnytte idrætsfaciliteterne og foreningslivet i Frederikshavn til at skabe en uforglemmelig begivenhed for atleterne, siger festivalleder Anette Svejstrup fra Parasport Danmark til Kanal Frederikshavn.

Sidst har både Det Kongelige Teater og Aarhus Teater aflyst sæsonens sidste forestillinger - det vil sige alt frem til og med 31. juli. I stedet er Det Kongelige fx gået online med forestillinger.