DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Gyllealarm skal hindre udslip

Gyllealarm skal hindre udslip

Fra årsskiftet skal alle gylletanke tæt på vandløb udstyres med en gyllealarm. Kommunerne skal sikre, at gyllealarmerne installeres
27. DEC 2011 10.04

Landmænd bliver fremover advaret elektronisk eksempelvis via sms, hvis deres gylletank er ved at løbe over. På den måde kan landmændene reagere hurtigere, så gyllen ikke skader både dyre- og planteliv i vandløb og søer.

Miljøministeriets nye regler træder i kraft den 1. januar 2012 og omfatter de omkring 3.500 gyllebeholdere, der i dag ligger blot 100 meter fra en å eller sø. Fra årsskiftet skal disse anlæg være udstyret med en gyllealarm, der advarer landmanden elektronisk, hvis et udslip er under opsejling.

- Naturen skal beskyttes bedre mod alle de gylleudslip, der hvert år sker i Danmark. Det er afgørende, at landmanden alarmeres, når en gylletank er på vej til at løbe over, så han kan forhindre gyllen i at flyde ned og forurene åer og vandløb, siger Lone Loklindt (R), formand for Folketingets miljøudvalg.

Gyllebarriere mod udslip
De nye regler handler først og fremmest om at forhindre udslip fra gyllebeholdere tæt på søer, åer og vandløb, men derudover er der også et særligt fokus på de cirka 100 gyllebeholdere rundt om i landet, der ligger på arealer, der skråner mod åer eller vandløb. Her er der et krav om en såkaldt gyllebarriere, der vil kunne opsamle gyllen i tilfælde af udslip.

- Det nye krav om gyllealarmer er et godt eksempel på, at skærpede miljøkrav kan stimulere udviklingen af nye grønne teknologier, som kan bruges i eksportsammenhæng. Det er muligt, at vi er det første land i verden, som stiller krav om alarmer, men vi bliver næppe det sidste, siger miljøminister Ida Auken (SF).

Det er kommunernes opgave at kontrollere, at landmændene får installeret gyllealarmerne efter 1. januar 2012.

Ifølge Miljøstyrelsens oplysninger sker der godt 40 gylleudslip hvert år i Danmark.

srl

Foto: http://www.flickr.com/photos/philliecasablanca/with/2051945007/