GLADSAXE: Samtidig er byggesagsarkivet gjort digitalt, hvilket gør det muligt at arbejde hen mod en egentlig digital sagsbehandling.
Gladsaxe Kommune behandler omkring 1000 byggesager om året, hvilket svarer til knapt 20 sager om ugen. For at kunne ekspedere en så stor mængde byggesager indenfor en rimelig sagsbehandlingstid, har Gladsaxe Kommune de seneste år arbejdet målrettet for at trimme og smidiggøre arbejdsgangene, oplyser kommunen.
Det har betydet, at sagsbehandlingstiden for sager, der ikke kræver dispensation, er blevet halvveret fra 2007-2009. Det placerer Gladsaxe Kommune blandt de hurtigste kommuner, når det gælder sagsbehandlingstiden på byggesager.
Brug af Lean
Sagsgangene er effektivisereret ved hjælp af Lean-filosofien. Hvor store sager tidligere kunne blokere for små sager, så deles sagerne nu op i lette og tunge sager. Hvis for eksempel en carport er ukompliceret, så skal den være færdigbehandlet på 14 dage. Og hvis tilbygningen til et parcelhus er ukompliceret, så skal den være færdigbehandlet på fire uger.
Ved større byggerier starter processen ofte med en 'forhåndsdialog' på skitseplan med både bygherre, arkitekt og ingeniør, hvilket afkorter sagsbehandlingstiden. Vælger bygherren at søge om dispensation, kræver sagsbehandlingen ofte komplicerede naboorienteringer eller partshøringer. I disse sager er det loven, der fastsætter fristen.
Mens sagsgangene er blevet effektiviseret, så er hele byggesagsarkivet, i alt 1,5 kilometer reoler, blevet scannet ind, så det nu ligger digitalt tilgængeligt. Digitaliseringen har samtidig frigjort tid til egentlig sagsbehandling, da borgerne selv kan gå ind og se deres byggesager på nettet.
Digitalisering fremtidssikrer
Digitaliseringen af byggesagsarkivet er desunden en vigtig forudsætning for en fremtidig digitalisering af byggesagsbehandlingen. Gladsaxe er sammen Gentofte, Lyngby-Taarbæk, Rudersdal, Vejle og Århus kommuner Erhvervs- og Byggestyrelsen (EBST) og KL i gang med at indføre digital byggesagsbehandling, hvor borgere og virksomheder selv kan ansøge og forberede byggesager på nettet.
Projektet skal afsøge mulighederne for at gennemføre en digtial byggesagsbehandling fra start til slut. Det forventes, at første version af et egentligt digitalt byggetilladelsesmodul ligger klar ved udgangen af 2010.
Hvis alt går vel, vil alle kommuner på et tidspunkt skulle tilbyde denne løsning til landets borgere og virksomheder.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.