
GLADSAXE: Mellem 600 og 700 borgere forventes i løbet af det kommende år at få brug for midlertidig hjemmehjælp for første gang. Af dem forventes cirka syv pct. at ville vælge privat hjemmehjælp, hvis de får muligheden.
Men Gladsaxe Kommune vil gerne være alene om at levere hjemmehjælp til borgerne. På den måde mener kommunen, at den bedst kan kombinere hjemmehjælpen med rehabiliterende træning.
I forhold til gruppen af borgere, som efter fald eller sygdom oplever, at de pludselig bliver så dårlige, at de ikke længere kan klare sig selv, er der i de fleste tilfælde et ønske om igen at blive uafhængige af hjælp.
- Derfor synes vi, at det er oplagt at koble hjemmehjælp og rehabiliterende træning sammen, så borgerne igen kan få deres selvstændighed og uafhængighed tilbage. Men det kræver, at vi i kommunen kan planlægge hjælpen og træningen i forhold til den enkeltes behov. Vi vil så vidt muligt gøre borgerne selvhjulpne igen, i stedet for, at de for tidligt bliver afhængige af permanent hjælp, siger formanden for Seniorudvalget, Bent Greve (S).
Motivationen mangler
Erfaringen viser, at netop modtagere af midlertidig hjælp er ekstra motiverede for igen at blive selvhjulpne og uafhængige af hjælp. Men Gladsaxe Kommune oplever, at det er vanskeligt at få kommunale leverandører til at levere en hjælp, som er aktiverende og hvor målet er at gøre borgeren uafhængig af hjælp, hvis leverandøren afregnes for den enkelte ydelse.
Årsagen er, at leverandøren har en interesse i at beholde opgaven. For private leverandører gælder, at de, udover at modtage betaling for at yde den hjælp, som borgeren har fået tildelt af kommunen, også kan levere ekstra rengøring og andet, som borgeren selv bestiller. Derfor er der en begrundet formodning om, at problemet med manglende motivation til at gøre borgerne selvhjulpne, også gælder de private leverandører, mener kommunen.
Gladsaxe Kommune er frikommune sammen med Gentofte Kommune i en fireårig periode, og har derfor mulighed for at søge sammen om at gennemføre nye frikommuneforsøg udover de forsøg, som allerede er godkendt. Forsøget, som søges som frikommuneforsøg, skal gennemføres i hele 2013 og herefter evalueres.
Foto: Bent Greve, Gladsaxe Kommune
tsp
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.