
I årevis er det kun gået én vej med bibliotekernes udlån af fysiske bøger: nedad.
Men sidste år vendte tendensen. For første gang i mindst ti år steg udlånet af fysiske bøger i 2019, helt præcis med 45.112 bøger siden 2018 til i alt 24.447.467. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Stigningen er sket samtidig med, at også brugen af e-bøger på eReolen er steget med 32 pct. til fem millioner i løbet af året.
Samlet set har 30 pct. af alle over 15 år brugt bibliotekernes digitale tjenester som eReolen og Filmstriben, og den stigende brug her har fået udlånet af fysiske lydbøger, film og musikoptagelser til at falde. Men altså ikke de fysiske bøger.
Ser man på tallene for de enkelte kommuner, er der store forskelle.
Siden 2015 er udlånet af fysiske bøger steget mest i Bornholm, Ikast-Brande, Allerød, Nyborg og Lyngby-Taarbæk kommuner. Til gengæld er det faldet mest i Lemvig, Albertslund, Odsherred, Slagelse og Thisted, viser DK Nyts beregninger.
Sammenligner man i stedet 2019-udlånet med året før, altså 2018, er det steget mest i Gribskov, Læsø, Dragør, Vordingborg og Lejre, mens det er faldet mest i Haderslev, Morsø, Struer, Skive og Albertslund.
Disse 45 kommuner har alle lånt flere bøger ud i 2019 end året før:
Gribskov, Læsø, Dragør, Vordingborg, Lejre, Lyngby-Taarbæk, Thisted, Odder, Ærø, Allerød, Rødovre, Hillerød, Vallensbæk, Vejle, Faxe, Horsens, Syddjurs, Aarhus, Jammerbugt, Langeland, Guldborgsund, Rebild, Gentofte, Ballerup, Bornholm, Skanderborg, Rudersdal, Odense, Roskilde, København, Næstved, Brønderslev, Nordfyns, Assens, Favrskov, Helsingør, Ishøj, Sorø, Furesø, Ringsted og Holbæk.
Fokus på læsning
Ifølge Michel Steen-Hansen, der er direktør i Danmarks Biblioteksforening, er der de seneste år i biblioteksverdenen opstået en ny fortælling om den fysiske bog, fortalte han for nylig til Zetland.
Landets bibliotekschefer har givet hinanden håndslag på at styrke deres fokus på læsning, og foreningen er i øjeblikket i færd med at koordinere en indsats i en alliance med blandt andre forlag, boghandlere og skolebiblioteker.
- Og det er jo i høj grad den fysiske bog, vi snakker om. Fordi den er ikonisk på en måde, hvor alle kan forholde sig til den – det er så meget sværere at forholde sig til det digitale. Og så er der jo nogle biblioteker, der er hurtigere end andre – Lyngby, Allerød, Stevns – de har virkelig sat fokus på det her, siger han til mediet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.