DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Corona fik udlån hos Ereolen til at boome

Der er udlånt markant flere lyd- og e-bøger hos Ereolen fra april til juni sammenlignet med sidste år.
20. JUL 2020 13.34
TEMA: Corona

Coronakrisen har holdt blandt andet biblioteker, forlystelsesparker og museer lukket i flere måneder, og det har tilsyneladende fået børn og voksne til at søge underholdning i digitale bøger.

Ereolen, der giver borgere mulighed for at låne elektroniske bøger og lydbøger gratis, har udlånt over 70 pct. flere bøger i andet kvartal.

Det viser en opgørelse, som Mediawatch har lavet på baggrund af udlånstal fra bibliotekstjenesten.

Der blev udlånt knap 73 pct. flere titler via Ereolen fra april til juni, hvor de flestes dagligdag i høj grad var påvirket af coronapandemien, sammenlignet med samme periode sidste år.

Allerede i midten af marts, hvor store dele af landet blev lukket ned, skete der store stigninger i udlånet, fortæller Mikkel Christoffersen, der er chefkonsulent i Københavns Kommune og bibliotekssamarbejdet bag Ereolen.

- Lige efter 11. marts havde vi nogle voldsomme peaks (udsving, red.) i udlånet, hvor vi nærmede os loftet for, hvor meget den tekniske infrastruktur, eksempelvis serverplads, var garanteret at kunne holde til, siger hun til mediet.

Det er særligt udlånet af e-bøger, der er steget markant i andet kvartal. Det ligger månedligt 94 pct. højere sammenlignet med samme periode sidste år.

Tjenesten har ifølge Københavns Biblioteker over 47.000 e-bøger, 17.500 lydbøger og 700 podcasts fra en række danske forlag.

Forskel på lånetiden

Hver titel kan lånes i 30 dage ad gangen, og antallet af bøger, man må låne om måneden, afhænger af, hvilken kommune man bor i.

I Københavns Kommune kan borgere eksempelvis låne fem lydbøger og fem e-bøger om måneden, og når der er tale om meget populære titler, skal de reserveres først.

I februar blev der udlånt 432.745 titler, hvilket i marts steg til 647.589. I både april og maj lå udlånet på knap 700.000, men i juni er antallet af udlånte titler faldet igen.

De næsten 580.000 udlånte digitale varer hos Ereolen i juni hænger formentlig sammen med, at skolebørnene er sendt på sommerferie, vurderer Mikkel Christoffersen.

Forbruget af bøger er ifølge ham til en vis grad drevet af skolerne. Niveauet er dog stadig 56 pct. højere end sidste år, hvor der i juni blev lånt lidt over 370.000 titler.

Ritzau