dkmedier
dkindkob
DK Stillinger
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
En smule ufred på Folkemødet og et russisk krigsskib på afveje
Uanset russiske manøvrer nord for Christiansø er Allinge Havn så fredelig som altid.
Foto: Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix

En smule ufred på Folkemødet og et russisk krigsskib på afveje

En bevidst fuckfinger til det demokrati, Folkemødet fejrer.

BORNHOLM: Et af Folkemødets særkender er, hvordan politikere og andre beslutningstagere kan mødes uden filter, uden sikkerhedsopbud og uden ballade. En tilstand af tillid, som man ikke møder i ret mange lande. Men altså her hos os, og i særdeleshed på Folkemødet.

Helt friktionsfrit er det dog ikke altid. Under statsminister Mette Frederiksens (S) tale fredag lykkedes det en klimademonstrant at forstyrre lidt. Men kun lidt, og uden at nogen synderlig indsats fra ordensmagten var påkrævet.

Lidt mere gang var der i den dagen forinden, da andre klimademonstranter forsøgte at crashe DR2-Debatten, der blev transmitteret fra Allinge. De kom dog ikke igennem til seerne med deres budskab, for DR cuttede transmissionen, straks demonstranterne entrede scenen.

På vej væk fra den afbrudte debat overgik det desuden Frie Grønnes partileder Sikandar Siddique at blive anråbt af politiet. Det bekom ham ikke vel.

- Jeg er medlem af Folketinget og politisk leder af Frie Grønne, og så bliver jeg kraftedeme raceprofileret af politiet, siger han bramfrit til B.T. om episoden, om hvilken han også selv har publiceret et videoklip på Facebook.

Dog, trods skønhedsfejlene er Folkemødet fortsat og først og fremmest fredelige og respektfulde meningsudvekslinger, eksempelvis om Hjørrings måde at gribe unge på kanten, en socialrådgivers bekymring for de hjemløses retssikkerhed i jobcentrene, og om hvordan det ikke løser nogen problemer, når politikere forsøger at score billige point. Alle sammen debatter, som DK Nyts og søstermediet Kommunen.dk’s samarbejdende redaktioner har fulgt. I morgen er der flere endnu.

Endnu en ikke-fredelig episode skal nævnes, nemlig i havet nord for Christiansø, hvor et russisk krigsskib to gange inden for et par timer bevægede sig ind i dansk farvand. I begge tilfælde krænkelser af Danmarks suverænitet over havområdet og en bevidst russisk fuckfinger til det demokrati, som Folkemødet netop fejrer. 

Udenrigsministeriets politiske direktør har beklaget sig til den russiske ambassadør “i meget klare vendinger”, som Udenrigsministeriet selv udtrykker det. Desværre har de diplomatiske vaner nok forhindret, at man ligefrem har fremsat den gode ukrainske hilsen “russiske krigsskib, du ved hvad du kan gøre ved dig selv”.


DK Nyt rapporterer dagligt 'ovrefra'. Læs eller genlæs de tidligere klummer:

 

På gensyn i morgen.