
EGEDAL: Bioaffald fra 100 villaer og rækkehuse i Egedal Kommune er blevet undersøgt for at se, om der er ting i bioaffaldet, der ikke burde være der. Bioaffald er kort sagt madaffald, og affald der kommer fra en levende organisme. Det gode ved bioaffald er, at det bliver genanvendt til biogas og kompost.
Desværre viste undersøgelsen, at 24 procent af affaldet ikke hører til i bioaffaldsspanden, men i stedet i den almindelige skraldespand til restaffald. Det er ting som bleer, plastic og reklamer, der ødelægger udnyttelsen af bioaffaldet.
Der er god grund til at sortere affaldet rigtigt, for alt bioaffaldet bliver kørt til Bio Vækst i Gislinge, hvor det bliver genanvendt til biogas og kompost. Biogassen omdannes til el og varme. Komposten bliver til gødning og jordforbedring af blandt andet landbrugsjord, havejord, parkarealer og fodboldbaner.
Plastposer
Der blev også fundet en del plasticindkøbsposer i bioaffaldet. Indkøbsposerne er sværere at sortere fra bioaffaldet, end almindelige tynde affaldsposer, som det anbefales at bruge i stedet.
Undersøgelsen af bioaffaldet er gennemført i samarbejde med Vestforbrænding og fem andre kommuner. I de seks undersøgte kommuner varierer renheden i bioaffaldet fra 75 procent til 99 procent. Så der er noget at stræbe efter for borgerne i de gamle Stenløse- og Ølstykke kommuner, der i dag sorterer deres affald i rest- og bioaffald. Og noget at forberede sig på for borgerne i den tidligere Ledøje-Smørum Kommune, der skal sortere deres affald fra 2012.
- Næste gang vi undersøger bioaffaldet, håber vi, borgerne i Egedal Kommune har sorteret det endnu bedre! Vi kan gøre det meget bedre. Når vi sorterer godt, betaler vi mindre i forbrændingsafgift på restaffaldet, fordi alt det forkerte affald er sorteret fra. Hjælp med at gøre os endnu mere miljørigtige, opfordrer centerchef for Miljøcenteret Ingela Karlsson.
mou
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.