Coronaen holder nogle men ikke alle spidskandidater tilbage
Under en demonstration foran rådhuset i Grenaa, da Norddjurs Kommune skulle spare 115 mio. kr. Borgmester Jan Petersen (S) i midten.
Foto: Ernst van Norde, Ritzau Scanpix

KV21:
Coronaen holder nogle men ikke alle spidskandidater tilbage

Følg de seneste udpegninger af borgmesterkandidater på tværs af partier og lister - i Norddjurs, Faxe, Brøndby, Randers og Ringkøbing-Skjern.
3. APR 2020 9.30
TEMA: KV21

Mange steder bliver generalforsamlinger og andre kompetente organer i de politiske baglande aflyst på grund af smitterisikoen, hvilket blandt andet gælder Venstre i Horsens samt Socialdemokratiet i både Vejle, Greve og Ishøj, der har udsat processen, så endnu ingen navne derfra.

I Norddjurs har det været til diskussion, om borgmester siden 2010 Jan Petersen (S) stadig vil være bedste bud. Ifølge Lokalavisen Syddjurs siden der i 2019 viste sig et gigantisk hul i kommunens økonomi, der betød en skatteforhøjelse af de helt store og en skatteprocent tæt på den højeste i landet, samt massive besparelser og nedskæringer.

Selv har Jan Petersen stillet sit mandat til rådighed, men begge  socialdemokratiske partiforeninger har fortsat foretrukket ham som spids. Han har ved de seneste tre valg fået henholdsvis 3.931, 3.039 og 2.858 personlige stemmer - altså en svagt nedadgående tendens.

Ved KV17 toppede han dog fortsat listen foran Kasper Bjerregaard (V) med 1.045, Jens Meilvang (LA) med 1.028, Benny Hammer (K) med 1.000 og Ulf Harbo (EL) med 607. S er største parti med 11 ud af 27 pladser i byrådet foran V med seks.

I Faxe er en tidligere borgmester stadig på banen som spids. Her nåede Borgerlisten, der har skiftet navn til Lokallisten på grund af Klaus Riskær Pedersens navneskift til Borgerlisten, at holde generalforsamling, inden landet lukkede ned.

René Tuekær, der var borgmester fra 2007-2010 er igen Lokallistens borgmesterkandidat, oplyser Faxenyt. Listens formand Klaus Kej peger på, at Faxe for tiden har en en relativt ny borgmester i Ole Vive (V) og en uprøvet spidskandidat for S i Christina Birkemose og dermed gode muligheder med en garvet politiker i front.

Tuekær fik ved KV17 tredjeflest personlige stemmer - nemlig 846 - efter Ole Vive med 1.365 og den forhenværende borgmester (fra 2010-2017) Knud Erik Hansen (S). I det 25 mandater store byråd har Lokallisten to pladser.

I Brøndby står Venstre nu med en ny borgmesterkandidat i Jan Lundquist, da den hidtidige har meldt fra igen, nemlig Mette Engelbrecht, der har været ude for en ulykke og slet ikke stiller op igen efter denne periode, oplyser Folkebladet. De to udgør V-gruppen i den S-dominerede kommune med 19 pladser og Kent Magelund (S) som borgmester siden 2016.

I Randers fortsætter byrådsmedlem Daniel Madié som spids for De Konservative, oplyser Randers Amtsavis. Madié er eneste fra sit parti i det 31 mandater store byråd, hvor S er størst med 13 og har borgmesteren Torben Hansen, der sidder i første periode.

Og så til den kommune, hvor Kristendemokraterne har en betydelig politisk indflydelse: Ringkøbing-Skjern, hvor partiet har hele seks ud af 29 pladser i byrådet. Det er samme størrelse som S, mens borgmesterpartiet V med Hans Østergaard har ni. 

Stemmeslugeren i kommunen ved KV17 var også fra KD, nemlig Kristian Andersen med 3.618 personlige stemmer foran Søren Elbæk (S) med 2.975 og Hans Østergaard med 1.882. 

Dagbladet Ringkøbing-Skjern nævner, at KD nu ønsker en mere ligelig kønsfordeling, så de to første på listen skal være af forskelligt køn, og øverst stiller de igen med Kristian Andersen. Ved KV17 var han tæt på at blive borgmester, hvis ellers S havde peget på ham for at få et systemskifte. Men S holdt sig tilbage, blandt andet fordi Kristian Andersen som borgmester ikke ville foretage vielser af homoseksuelle på rådhuset.

 

Læsere, der kender til flere gennemførte udpegninger af nye borgmesterkandidater i de store oppositionspartier, er velkomne til at give lyd til [email protected]