SKANDERBORG: Når borgere med udviklingshæmning og helt særlige behov flytter ind på botilbuddene, så er der ikke altid kvalificeret personale nok til at tage sig af dem. I sidste ende kan det gå ud over dem, som har brug for hjælpen.
Det frygter de i hvert fald i Landsbyen Sølund ved Skanderborg, hvor der bor 238 voksne med varige og massive funktionsnedsættelser, skriver TV2 Østjylland.
Og som konsekvens af personalemanglen har de nu set sig nødsaget til at tænke ud af boksen og lave 'deres egen uddannelse' via 10 nye specialiseringsstillinger.
- Specialiseringsgraden stiger, og man skal klædes ordentligt på til opgaverne, siger leder af Landsbyen Sølund Anne-Marie Kruse.
De 10 nye specialiseringsstillinger har Landsbyen Sølund oprettet i samarbejde med Skanderborg Fællesskaberne og Socialpædagogerne. De nyuddannede eller pædagoger, som ønsker et brancheskifte, får løn og fastansættelse i fire måneder.
Specialisering må højnes
Ifølge Socialpædagogerne Østjylland er kun 48 procent af medarbejderne på voksenområdet i Østjylland uddannede socialpædagoger.
- Det betyder, at borgerne ikke får det tilbud, som borgerne skal have. Det betyder dårligere livskvalitet. Man skal huske, at det er et højt specialiseret område, siger kredsformand i Socialpædagogerne Østjylland, Gert Landergren Due.
Samtidig mener han ikke, at de nyuddannede har de rette kvalifikationer og viden inden for specialområdet.
- Man tager sig lidt til hovedet, når man er nødt til at efteruddanne nyuddannede. Det viser jo, at der er et problem.
Derfor skal der ifølge ham tages nogle politiske beslutninger - både kommunalt, regionalt og nationalt.
- Folketinget bør enten lave en socialpædagogisk uddannelse eller højne specialiseringen på de nuværende. De bør også sætte midler af, så man kan lave flere af de her uddannelsesstillinger ligesom på Sølund, siger Gert Landergren Due.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.