NYBORG: Jeg går ud fra, at udformningen af lovforslaget er udtryk for en fejl fra Skatteministeriets side. Jeg kan ikke tro, at regeringen bevidst på en og samme tid ønsker at skabe grobund for et kæmpetilbageslag i dansk miljøpolitik og samtidig ønsker at smadre en internationalt anerkendt og velfungerende dansk miljøvirksomhed. Og det er dobbelt uforståeligt i slipstrømmen på, at en anden miljøvirksomhed – Vestas – netop har peget på dårlige rammevilkår som årsag til fyring af flere end 1000 medarbejdere.
Min reaktion gælder det lovforslag, som regeringen har fremsat som en del af sin såkaldte forårspakke for at finansiere lempelsen af multimedieskatten. I lovforslaget indgår, at en del af finansieringen skal tilvejebringes via afgifter på farligt affald.
Sikker død
For Kommunekemi vil de økonomiske konsekvenser af lovforslaget være 70-80 mio. kr. i øgede afgifter om året.
Da Kommunekemis regnskab for 2008 viste et overskud før renter og skat på 33 mio. kr., er det åbenlyst for enhver, at øgede afgifter i en størrelse, som der her er tale om, er den sikre død for Kommunekemi.
Udover de voldsomme konsekvenser for Kommunekemi og virksomhedens medarbejdere vil forslaget også betyde et alvorligt tilbageslag for den danske miljø- og energipolitik.
Danmark er i dag netto-eksportør af farligt affald, og afgiftspakken vil bidrage til at øge denne netto-eksport, hvis vi ikke er i stand til at tage os af vores eget farlige affald. Det vil give et meget dårligt signal, at Danmark som højteknologisk samfund ikke engang er i stand til at feje for egen dør og samtidig tage sin del af en international arbejdsdeling.
Mere eksport - og transport
Den øgede eksport betyder tilmed, at vi får meget mere transport på vejene og dermed øger udledningen af CO2. Det harmonerer meget dårligt med den klimaprofil, som regeringen ellers forsøger at slå sig op på.
Udviklingen af højteknologiske behandlingsmetoder til farligt affald i Danmark vil gå i stå. Det er skammeligt, fordi Kommunekemi er en spydspids-virksomhed, der løser en vigtig samfundsmæssig opgave ved at behandle farligt affald fra virksomheder, myndigheder og husholdninger.
Jeg vurderer, at lovforslaget i sin nuværende form vil være i konflikt med det netop vedtagne europæiske affaldsrammedirektiv i EU, som skal fremme grænseoverskridende transport af farligt affald.
Loven kan blive opfattet som indførelse af en form for told på farligt affald. Og dermed som protektionisme, hvor Danmark eksporterer sit farlige affald i stedet for at sikre, at landets behandlingsløsninger kan udnyttes af andre EU-lande på kommercielle vilkår.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.