Energitilsynet har tænkt sig at lægge sin klamme hånd på det provenu, kommunerne ellers kan se frem til ved salg af KL-ejede virksomheder. Men KL har ikke tænkt sig at give sig uden sværdslag.
Meldingen fra i går kommer fra Energitilsynet, der fører tilsyn med, om kommunerne modtager udlodninger og salgsprovenu fra deres energivirksomheder – eller virksomheder, der indgår i en koncernstruktur med energivirksomheder.
Hvis det er tilfældet, bliver provenuet modregnet i kommunernes bloktilskud. Beslutningen fastholder, at der også skal indberettes for de virksomheder, som kommunerne ejer i fællesskab gennem KL, og det er den del, der kan blive afgørende for den kommunale verden.
I forvejen kender kommunerne udmærket til at få provenuer fra salg af energiselskaber modregnet i bloktilskud. Herning Kommune har stødt ind i den praksis og før det også Gentofte, der ved salget af NESA-aktier gav navn til den lov, der skulle forhindre den helt store kommunale udgiftsfest efter frasalg af forsyningsselskaber. Omfanget af modregningen afhænger af, om man ønsker at råde over pengene med det samme eller vil deponere dem i en periode.
- Energitilsynets afgørelse handler først og fremmest om Kommunekemi, siger Erik Fabrin, der har meget svært ved at se, at forbrændingsselskabet i Nyborg kan havne i kategorien ’elproducent’:
- Kommunekemi har tilstræbt at være bæredygtig. Derfor har virksomheden for adskillige år siden konverteret overskudsvarmen til el til egenforsyning frem for at lede den ud i Storebælt. Senere er Kommunekemi begyndt at levere en mindre del el til borgerne i Nyborg Kommune. De handlinger bliver man ikke omfattet af den såkaldte NESA-lov af.
Vil anke
Energitilsynet har også fundet frem til, at der skal modregnes i bloktilskud, når kommunerne frasælger en virksomhed, der indgår i en koncernstruktur med energivirksomheder.
Det gælder dermed Kommunedata, som Energitilsynet kalder KMD, der blev solgt fra i efteråret.
Og her var hensigten netop at dele provenuet på 1,2 milliarder- med 600 millioner til det nye KL-ejede dataselskab KOMBIT a/s – og de andre 600 millioner til fordeling mellem kommunerne – på nær København, som ikke var med i ejerkredsen.
Den del af afgørelsen er Fabrin også fuldstændigt uforstående over for: At bruge NESA-loven til at beskatte salget af en data-virksomhed. At KMD indgik i en koncernstruktur kan han ikke anerkende som argument for den afgørelse. Erik Fabrin forventer, at den samlede afgørelse ankes til Energiklagenævnet.
Hvor meget et salg af Kommunekemi vil kunne indbringe, tør han ikke skyde på, men han vurderer selskabets egenkapital til at være mellem 700 og 800 millioner.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.