
Et udtræk, som dknyt har fået fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor, viser, at der i november 2012 i alt var ansat 11.981 tjenestemandsansatte lærere og ledere i folkeskolerne og inden for specialundervisningen – heraf er 9.429 ansat som 'basis' lærere og 2.552 er ledere. Samlet svarer det til 11.820 fuldtidsstillinger på tjenestemandskontrakter.
Denne gruppe har på grund af deres ansættelse som tjenestemænd en forpligtelse til at stå til rådighed for arbejdsgiveren ved alle forhold og har derfor ingen strejkeret, ligesom de heller ikke kan lockoutes. Derfor vil tjenestemændene fra 1. april – hvis KL's lockout af lærerne effektueres – skulle føre tilsyn med eleverne.
- Men de må ikke påtage sig strejkeramt arbejde, så de må ikke undervise de elever, hvis lærere er ramt af strejken, forklarer Anders Balle, formand for Skolelederforeningen.
- På mange skoler vil vi kunne lave nogle tilsynsordninger, men der vil også være skoler, hvor der ikke er nogen tjenestemandsansatte, og hvor skolen derfor må lukke helt, siger han til dknyt.
Konfliktpenge
Skolelederne, tjenestemænd og andre grupper skal under lockouten indbetale konfliktkontingent til støtte for de medlemmer af Lærernes Centralorganisation (LC), der er i konflikt.
- Det er jo under alle omstændigheder noget rigtig træls noget, men det er jo solidaritet, vi taler om her. Jeg er ikke i tvivl om, at det vil være tungt for mange at skulle betale stejkekontingent, men jeg må understrege, at lederens egen overenskomst også er i spil her, siger Ander Balle.
Omfanget af et strejkekontingent kommer an på konfliktens varighed og forløb.
Siden 1992 har man ikke ansat lærere som tjenestemænd, men man ansætter i dag typisk den øverste skoleleder på tjenestemandsvilkår.
Det har ikke været muligt at få oplyst fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor, hvor mange tjenestemandsansatte lærere og skoleledere der er i de enkelte kommuner.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.