
- Det lader til, at lærerne har haft mere travlt med at kommunikere med pressen end ved forhandlingsbordet, lød det fra KL's formand Erik Nielsen (S) efter at han få minutter forinden havde meddelt, at KL nu – for første gang i historien tager det største konfliktvåben i brug mod lærerne – lockout.
Lockouten kommer til at omfatte alle overenskomstansatte lærere og børnehaveklasseledere i folkeskolen, ungdomsskolen og sprogcentre, i alt 52.000 personer. Det betyder blandt andet, at over 600.000 skoleelever kan stå uden lærere fra 1. april, oplyser Politiken.
I medierne har det flere steder lydt, at KL hele tiden har haft den plan at nå til en lockout, hvilket Michael Ziegler (K), formand for KL's løn- og personaleudvalg, fik lov at kommentere på under pressemødet.
- Hvilket motiv skulle vi ha' for at styre mod konflikt fra start? Vi har hele tiden kun ønsket realitetsforhandlinger med lærerne, og det er simpelthen ikke lykkes at komme ind i dem, sagde han.
KL mener, at lærernes arbejdstidsregler, som de er i dag, er en barriere for, at folkeskolen kan komme til at fungere bedre, og det er derfor essensielt at de ændres. Som det er i dag aftaler den enkelte kommune med den lokale kreds af DLF, hvor meget tid der skal anvendes til forskellige arbejdsopgaver – undervisning, forberedelse osv.
Hvorfor særregler?
De mere spidse kommentarer kom fra Erik Fabrin (V), tidligere formand for KL, og borgmester i Rudersdal Kommune:
- Skal lærerne som de eneste i dette land have arbejdstidsregulerede overenskomster?, lød det fra Fabrin, der også understregede, at lærerne har vidst, at enden – inden en lockout var uundgåelig – var ved at være nået.
- Rigtig mange lærere er trætte af det mødetyranni, som der er på skolerne i dag, påpegede Fabrin og understregede, at disse dog ikke havde haft megen taletid i medierne.
KL og Lærernes Centralorganisation bliver nu indkaldt til videre forhandlinger i forligsinstitutionen. Hvis der opnås enighed her inden 1. april, undgår man, at lockouten træder i kraft.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.