
FAABORG: Der er i dag spredte blåmuslingebanker i Nørrefjord i Helnæsbugten på Sydfyn, men mange steder er fjordbunden for mudret til at muslinger kan overleve. Nu får muslingerne en håndsrækning til at genetablere sig i fjorden.
Det sker i projektet BioRev, hvor DTU Aqua i samarbejde med Faaborg Amatørfiskerforening udsætter hele 70 millioner små blåmuslinger i fjorden for på sigt at skabe bedre levesteder og fødeforhold for fjordens fisk omkring muslingebankerne. Det fortæller DTU Aqua i sit nyhedsbrev
- Allerede i dag er der masser af muslingeyngel i vandet i fjorden, men fjordbunden er mange steder for blød til at muslingerne selv kan etablere sig. Synker de ned i bunden, dør de og derfor har de brug for en hjælpende hånd," fortæller forsker og projektleder Louise K. Poulsen, DTU Aqua.
For at forhindre at de udlagte muslinger forsvinder ned i fjordbunden, udlægger DTU Aqua og lokale fiskere sække med tomme skaller med 7 meters mellemrum, som de små, nye muslinger kan etablere sig på.
Projektet udnytter den blåmuslingebestand og de muslingelarver, som allerede er i fjorden. De 28 ton muslinger, som nu er klar til udsætning, er produceret på 5600 meter line, som Nordshell og lokale fritidsfiskere placerede i fjorden i maj. Blåmuslingelarverne i vandet har sat sig fast på vækstlinerne og har hen over sommeren vokset sig så store, at de nu kan lægges ud på fjordbunden i udvalgte områder. De største af muslingerne måler 3 cm.
Udsætningen af muslinger bliver gentaget i 2011, hvorefter forskerne forventer, at muslingerne vil have skabt så store banker, at de vil kunne klare sig selv fremover.
DTU Aqua følger løbende udviklingen i fjorden for at se, hvordan muslingebankerne påvirker vandkvaliteten og livet i fjorden. Forskerne vil blandt andet dokumentere, om muslingebankerne har nogen effekt i forhold til fjordens ålegræs.
Det er første gang man herhjemme undersøger effekten af muslingebanker i denne skala, og resultaterne kan få betydning for naturpleje i mange kystområder.
mou
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.