FYN: Iltsvindet opstod sidst i juni, og har sidenhen bredt sig, viser målinger fra By- og Landskabsstyrelsen, Miljøcenter Odense, der følger iltindholdet i farvandene omkring Fyn i perioden maj til september. Målingerne indgår som en del af det nationale overvågnings-program, DEVANO.
I store områder har sandorme og muslinger på havbunden svært ved at trække vejret, og fiskene søger væk til friskere vand. Iltsvindet har nogle steder bredt sig fra dybere vand ind mod mere lavvandede områder, fx Faaborg Fjord.
I de hårdest ramte områder er der risiko for at bunddyr vil dø som følge af mangel på ilt. Det gælder bl.a. i Ringsgaardbassinet, der ligger i Det Sydfynske Øhav og i området syd for Helnæs i sydlige Lillebælt.
Iltsvind opstår oftest i forbindelse med, at bakterier på havbunden bruger ilten når de nedbryder døde alger og når vandmasserne er lagdelte pga. salt- og temperaturforskelle mellem overflade- og bundvand. Problemet er størst om sommeren, bl.a. fordi nedbrydningen går hurtigere, når vejret er varmt og fordi lagdelingen er her er størst. Iltsvind har altid forekommet i danske farvande, men bliver betydeligt forværret, hvis vandet er forurenet af næringsstoffer, der øger algevæksten.
Kraftig blæst er det bedste middel mod iltsvind, fordi vandbevægelserne sender frisk ilt ned til bunddyrene. Hvis iltsvindet forsvinder i løbet af få uger, vender naturen relativt hurtigt tilbage til normalen. Ved længerevarende iltsvind dør bunddyrene, fordi der afgives giftigt svovlbrinte fra havbunden. Så kan der gå måneder eller længere, før livet vender tilbage.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.