
KØBENHAVN: Teknik- og miljøborgmester i København, Ninna Hedeager Olsen (EL), vil ikke have bænke i byrummet, der skræmmer hjemløse væk. Derfor har hun stillet et medlemsforslag til Borgerrepræsentationen om at kæmme byrummet for dark design.
- Dark design er ukærligt og umenneskeligt og skaber et unødigt pres på en i forvejen hårdt presset gruppe. Det er absolut ikke noget, jeg vil have i København, siger Ninna Hedeager Olsen om design-metoden.
SF, Radikale og Alternativet bakker op om forslaget, der går på at lave et serviceeftersyn og fjerne byrumsinventar, der kan være med til at fordrive hjemløse. Det er fx bænke, der er skrå eller har armlæn i midten, så man ikke kan sove på dem.
Derfor har borgmesteren taget initiativ til, at København fremover aktivt modarbejder dark design og i stedet indtænker hjemløsevenligt design i udviklingen af byen, siger borgmesteren.
God idé at inddrage hjemløse
Ifølge Peter Juhl, der er indehaver at tegnestuen Opland, der blandt andet tegner byrum for København, er det en god idé at inddrage hjemløse i udviklingen af byrum, selvom det kan være svært at få dem i tale. Det fortæller han til kommunen.dk.
- Vi har ofte brugerinddragelsesprocesser. Her er det dem, der dukker op og råber højest, der har mest indflydelse. Og det er sjældent de hjemløse, fortæller han.
- Jeg er glad for, at der kommer større fokus på emnet. Det er vigtigt, at der er plads til alle i byen, siger han til kommunen.dk.
Forsker i byrum ved Aalborg Universitet, Ole B. Jensen, der er ved at kortlægge brugen af dark design i Danmark, mener, at det er kommunernes ansvar at få skabt en god dialog i forvaltningerne.
- Kommunen har ansvaret for det offentlige rum. Og i sidste ende er det jo politikernes opgave at bestemme, hvilken slags byer vi ønsker, siger han.
Medlemsforslaget skal behandles i teknik- og miljøudvalget 16. marts.
Dark design er ikke kun et fænomen i København. Det kan abonnenter på kommunen.dk læse mere om her.
Læs også om Odense, hvor man forsøger at afhjælpe problemstillingen og blandt andet har indrettet byrum specielt til hjemløse og udsatte.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.