
En dagligvareforretning er sammen med skole og foreningsliv en afgørende parameter for bosætning i landdistrikter, mener fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, der er direktør i firmaet Fremforsk. Lokalt er der en klar bevidsthed om dette, og over de seneste år er der ifølge Jyllands-Posten åbnet 80 nye borgerfinansierede købmandsbutikker i landsbyer, der ellers skulle undvære muligheden for dagligvareindkøb.
De fleste af de borgerfinansierede butikker er åbnet siden 2016, da Dagrofa lavede en guide om emnet henvendt til borgergrupper. Dagrofa driver blandt andet kæderne Let-Køb, Min Købmand og Spar. De Samvirkende Købmænd vurderer, at der rundt om i landet er yderligere 10-20 selvstændige borgerfinansierede købmandsbutikker, som ikke er en del af en kæde.
Derudover er andre 22 borgerfinansierede købmænd på vej, og heraf forventes de fem at åbne i 2019.
Konceptet er, at borgere selv samler et beløb ind til at købe og istandsætte eksisterende lokaler eller bygger en helt ny ejendom. Det kan eventuelt være suppleret med donationer eller lån udefra.
Fremtidsforsker Jesper Bo Jensen forudser, at modellen vil blive endnu mere udbredt de kommende år.
- Det er ikke en opskrift for den landsby, hvor de sidste børnefamilier er flyttet, og der kun er pensionister tilbage. Men de steder, hvor der i forvejen er et udmærket liv, og der er folk, der vil noget med deres landsby, kan det godt lade sig gøre, siger Jesper Bo Jensen.
- De steder, hvor jeg har set modellen praktiseret, er det faktisk lykkedes at få butikkerne til at overleve. Ikke bare et eller to år, men også længere. Når først folk har skudt penge ind i det, føler de også en større forpligtelse til at handle der, siger han.
Landdistrikternes Fællesråds formand Steffen Damsgaard kalder det 'positivt, at lokalbefolkningen engagerer sig i at sikre en lokal indkøbsmulighed'.
- Det vidner om, at det er vigtigt for landsbyen og vigtigt for lokalbefolkningen, at man har et sted, hvor man kan handle, sende breve, få sin medicin udleveret og så videre. Det er også et mødested for lokalbefolkningen, hvor man får en snak hen over køledisken. Derfor er en indkøbsmulighed et fundamentalt element for lokalsamfundets udvikling, siger Steffen Damsgaard.
Ritzau / mk
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.