ESBJERG: Et pilotprojekt med én familierådslagning om måneden i Esbjerg Kommune har vist sig at være så stor en succes, at det nu er fast metode, og at der nu foregår op mod 300 om året. Det oplyser kommunen på baggrund af en evalueringsrapport efter fire år med ordningen.
Familierådslagning, hvor det først og fremmest handler om barnet eller den unge, har en positiv effekt, fordi det er dem og deres behov for hjælp, der bliver talt om mellem familierne og det netværk, der er tættest på barnet eller den unge.
88 pct. svarer i en spørgeskemaundersøgelse, der er en del af rapporten, at de oplever stemningen som 'rigtig god eller god' ved rådslagningerne, og 78 pct. tror, at planerne holder, ligesom 92 pct. vil anbefale det til andre.
Således har Esbjerg Kommune haft 779 familierådslagninger over en periode på fire år og er dermed en af de kommuner i landet med allerflest. Det er især det øgede fokus på og arbejde med det forebyggende aspekt, barnets egen plan og hele børneperspektivet, som gør kommunen interessant.
'Det er bemærkelsesværdigt, at kommunen i den grad og på så kort tid er lykkedes med at implementere beslutningsmodellen', lyder det i rapporten.
Fra én om måneden til 300 om året
Det startede ellers som pilotprojekt med bare én familierådslagning om måneden. Det udviklede sig først til et etårigt pilotprojekt og har nu udviklet sig til, at metoden er forankret i kommunens familierådgivning som en fast metode med 300 om året og ikke længere bare en foranstaltning.
Esbjergs formand for børn og familieudvalget, Diana Mose Olsen (SF), kalder familierådslagning 'kernen i den tankegang, der handler om at tage udgangspunkt i barnet og familien'.
- Vi skal tænke støtten ind i hjemmet og netop inddrage barnet selv og ressourcerne omkring det. De bedste løsninger finder vi sammen med de mennesker, der kender og holder af barnet, og den proces formår hele holdet omkring familierådslagningerne at skabe nogle trygge og velfungerende rammer omkring, siger udvalgsformanden.
Rapporten konkluderer, at den store succes i Esbjerg bandt andet skyldes en 'tydelig politisk og ledelsesmæssig opbakning og vilje til i fællesskab, at finde de ’kloge’ og virksomme løsninger på de store som små udfordringer der har været i implementeringen'.
Rådslagningerne er et tilbud til familier, som har brug for hjælp til at komme tilbage på sporet, og med tilbuddet inddrages familien og netværket omkring børnene og de unge i højere grad og laver en plan for, hvad der skal ske omkring barnet eller den unge.
Esbjerg Kommune har gennemført evalueringen i et forskningssamarbejde med UC Syd.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.